Chinese telecomreus ZTE opent centrum voor cybersecurity in Brussel

©REUTERS

Na Huawei opent ook zijn Chinese sectorgenoot ZTE een centrum voor cybersecurity in Brussel. De keuze voor de Belgische hoofdstad heeft alles te maken met de aanwezigheid van de Europese instellingen.

Huawei opende vier maanden geleden zijn centrum voor cybersecurity in Brussel. Dat gebeurde onder massale persbelangstelling, want het concern ligt onder vuur. De Verenigde Staten beschuldigen Huawei ervan zijn apparatuur open te stellen voor de Chinese regering zodat die kan spioneren. Het Chinese bedrijf ontkent alle beschuldigingen.

De Brusselse hub dient niet alleen als uitstalraam en testcentrum van nieuwe technologie, maar ook om 'de communicatie tussen Huawei en belangrijke stakeholders op het vlak van cybersecurity en privacy te bevorderen'.

Transparantie

Zijn Chinese sectorgenoot ZTE, die eerder ook al te maken had met sancties van de VS, volgt dat voorbeeld met een zeer gelijkaardig cybersecuritycentrum in de hoofdstad. 'Dit wordt een platform voor samenwerking en transparantie', klonk het op de openingsceremonie woensdag. 'De veiligheid van de ICT-industrie kan niet door één enkele leverancier of telecomoperator worden gecontroleerd. ZTE wil hier een belangrijke rol spelen.'

Net als bij Huawei waren naast telecompartners ook vertegenwoordigers van de Europese instellingen aanwezig.

Huawei en ZTE hopen in Europa een belangrijke rol te spelen bij de uitrol van 5G, het supersnelle mobiel internet. Huawei bouwt mee aan het Proximus-netwerk, ZTE aan dat van Telenet.

De Chinese telecomreuzen willen in Brussel de regelgeving voor 5G en privacy in de gaten houden.

De Chinezen willen in hun Brusselse cyberveiligheidscentra niet alleen de vinger aan de pols houden van de regelgeving voor 5G, maar ook die voor privacy, zoals de GDPR-richtlijn. 'Daarom willen we aanwezig zijn in het administratieve en politieke hart van de EU', zegt ZTE.

ZTE heeft gelijkaardige centra in Rome (sinds mei) en in Nanjing (China).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud