Chinese topvrouw Huawei op borgtocht vrij

Meng Wanzhou moet van de rechter in Vancouver blijven en een enkelband dragen. ©AFP

De financieel directeur van Huawei, Meng Wanzhou, moet in Vancouver blijven en een enkelband dragen. De borgsom bedroeg omgerekend 6,6 miljoen euro.

Een rechter uit Vancouver is na drie hoorzittingen ingegaan op het verzoek om Meng Wanzhou (46), de nummer twee van de Chinese technologiereus Huawei, vrij te laten.

De vrijlating volgde enkele uren na de bevestiging dat een voormalige Canadese diplomaat werd gearresteerd in China. De Chinese autoriteiten hebben Canada gewaarschuwd voor represailles. 

10 miljoen dollar borg

De borgsom voor Mengs vrijlating werd vastgelegd op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash.

De moeder van vier kinderen moet al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten. En ze mag enkel in één van haar twee huizen in Vancouver verblijven. Ze moet bovendien een enkelband dragen, zodat de politie ten allen tijde weet waar ze is. Meng mag het huis niet verlaten tussen 23 uur en 6 uur. Ze moet zich regelmatig melden bij de politie. 

Meng werd vrijdag opgepakt omdat de Verenigde Staten haar zoeken vanwege het schenden van sancties die zijn opgelegd aan Iran. De rechtszaak over haar uitlevering aan de Verenigde Staten begint op 6 februari.

Meng gaf zondag tijdens de eerste zitting aan dat ze een hoge bloeddruk heeft. Daarom wil ze haar zaak niet in de gevangenis afwachten.

Huawei liet in een verklaring weten vertrouwen te hebben dat de Canadese rechter de juiste beslissing zal nemen in de uitleveringszaak.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde in een interview met Reuters dat hij bereid is in te grijpen in de zaak, als dat de handelsrelatie met China kan verbeteren. 'Als het beter is voor onze nationale veiligheid, dan grijp ik in.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud