Citymesh enige kandidaat voor 4G-licentie

Als het BIPT zijn kandidatuur goedkeurt, mag Citymesh met 4G in heel België actief worden. ©BELGAIMAGE

Het Brugse bedrijf Citymesh is de enige kandidaat voor een vierde Belgische 4G-licentie. Het bedrijf wil landelijke 4G-diensten voor bedrijven aanbieden.

Citymesh verspreidde dinsdagavond een persbericht waarin het juicht dat de telecomregulator BIPT hem een nationale 4G-licentie voor 15 jaar heeft toegekend. Hoewel de kans groot is dat dat zal gebeuren, juicht het bedrijf iets te vroeg. Het BIPT bevestigt  alleen dat de Bruggelingen als enigen kandidaat zijn voor de licentie.

Het gaat om een aantal resterende radiofrequenties in de 2,6 GHz-frequentieband die tot nu niet gebruikt werden voor 4G. Het BIPT lanceerde in februari een oproep tot kandidaten om deel te nemen aan een veiling van de gebruiksrechten op de radiofrequenties.

De periode om kandidaturen in te dienen werd al eens verlengd vanwege de coronacrisis, maar liep vorige vrijdag definitief af. Het BIPT zegt dat het de kandidatuur van Citymesh verder zal onderzoeken.

Er is één licentie te geef voor twee keer 15 MHz spectrum, voor de periode tot 2035. De licentie dekt het hele land af. De drie huidige operatoren, Orange, Proximus en Telenet, werden uitgesloten van de veiling. Citymesh zal voor de licentie de minimumprijs van 15,01 miljoen euro moeten betalen.

Het Brugse bedrijf heeft sinds 2015 ook gebruiksrechten in de 3.4-3.6 GHz-band, die voor 5G gebruikt wordt. Het gebruikt het radiospectrum uitsluitend om mobiele oplossingen te verkopen aan bedrijven en is niet van plan actief te worden op de consumentenmarkt.

Op de bedrijvenmarkt wordt het bedrijf dus wel een concurrent van de drie gevestigde operatoren. CEO Mitch De Geest verklaart al langer dat hij zich wil richten op sectoren die onvoldoende bediend worden door de klassieke operatoren.

‘De uitbreiding met 4G-frequenties laat toe om 4G-diensten aan te bieden die op termijn evolueren naar 5G. Een ander groot voordeel is dat alle bestaande mobiele toestellen die band ondersteunen’, zegt Joeri Tranchet, managing director private 5G bij Citymesh.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud