'Daling Proximus-koers grotendeels achter de rug'

Proximus-topvrouw Dominique Leroy. ©Photo News

Het telecombedrijf is opnieuw een verkoopadvies kwijt. Citi verhoogt zijn rating naar 'houden'.

Na Société Générale (dinsdag), Deutsche Bank (woensdag) en Morgan Stanley (vrijdag) laten maandag ook de Citi-analisten hun verkoopadvies voor Proximus vallen. Ze krikken hun advies op naar 'houden'.

'Het aandeel deed het het afgelopen jaar een vijfde slechter dan zijn sectorgenoten, citeert Bloomberg het rapport. 'De vrees voor een vierde telecomspeler zal ook in de toekomst een rem op de beurskoers zetten, maar volgens ons zit de grootste neergang nu in de koers verwerkt.'

Vierde speler 'mogelijk maar niet waarschijnlijk'

Volgens Citi is een extra concurrent voor de drie beursgenoteerde telecombedrijven Proximus, Telenet en Orange Belgium - die voorlopig het gsm-gebruik onder zich verdelen - 'mogelijk, maar niet waarschijnlijk'. De analisten noemen de markt van het mobiel gebruik, het strijdtoneel voor hedendaagse providers, niet bepaald aantrekkelijk. Volgens Citi zullen de spelers die er nu al actief zijn elkaar steeds harder beconcurreren.

Proximus  is met een koersval van ruim een vijfde het slechtst presterende aandeel in de Stoxx-telecomindex. Het noteert een vijfde onder de startkoers van 14 jaar geleden. Sinds de publicatie van beter dan verwachte halfjaarcijfers is de trend gekeerd. Sindsdien dikte de koers 6 procent aan.

Proximus kijkt nu maar tegen drie verkoopadviezen aan, bij Exane, Credit Suisse en Berenberg. De meeste andere beurshuizen hanteren een 'houden'-advies. Enkel de analisten van AlphaValue en Morningstar hanteren een 'koop'-advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect