De Croo maait Proximus onderuit met pleidooi voor meer concurrentie

Alexander De Croo (Open VLD) en Dominique Leroy, de topvrouw van Proximus. ©Photo News

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) herhaalde woensdagochtend zijn steun voor de introductie van een vierde telecomspeler op de Belgische markt.

Zowel Proximus  , Telenet  als Orange Belgium  lijden forse verliezen. Proximus zakte in de voormiddag even 7 procent en viel daarmee terug naar zijn laagste koers sinds 2014. De overheid heeft iets meer dan de helft van de aandelen van Proximus in handen.

De Croo opperde al verschillende keren dat meer concurrentie op de Belgische telecommarkt geen kwaad zou kunnen, maar beleggers schrikken zich niettemin danig een hoedje.

Extra concurrentie kan voor prijsdruk zorgen, en dus voor lagere winstmarges voor de spelers die vandaag de markt onder elkaar verdelen.

Ongeloofwaardig

Telecomspecialisten reageren bijzonder sceptisch op het ballonnetje van de minister. 'We verwachten niet veel interesse van Europese spelers, door de richting die de markt uitgaat en de kleine omvang van België', reageert ING-analist David Vagman.

Minister De Croo maakt de telecomsector kapot.
Een analist

'Wat is de bedoeling van de minister? Stemmen ronselen? Zijn verklaringen kosten Proximus heel wat beurswaarde', zegt een andere analist.

'De minister maakt de telecomsector kapot. Bij de uitbouw van een digitale economie moet je in de eerste plaats rechtszekerheid geven aan de bouwers van de netwerken. Dat doet hij net niet, elk kwartaal creëert hij onzekerheid. Die onzekerheid leidt ertoe dat de investeerders de Belgische telecomspelers links laten liggen, of nog erger, er short op gaan (inspelen op dalende aandelenkoersen, red.).'

Medialaan?

De analist ziet geen buitenlandse speler de Belgische markt betreden. Aan Belgische kant kunnen het Waalse kabelbedrijf VOO en de VTM-moeder Medialaan wel interesse hebben. 'Maar voor beide spelers wegen de netwerkinvesteringen veel te zwaar door.' De analist ziet Medialaan wel een licentie binnenhalen als dreigingsmiddel: om betere huurvoorwaarden te onderhandelen met zijn netwerkleverancier Orange - en dus zelf geen eigen netwerk uitrollen.

Als het plan van De Croo ongeloofwaardig is, waarom zakken de telecomaandelen dan zo zwaar? Blijkbaar wordt de minister wel gevolgd door investeerders die verder af zitten van ons land, in de Londense City bijvoorbeeld.

Die investeerders moeten nochtans weten dat het lang niet de eerste keer is dat met een vierde speler wordt geschermd. Zo versoepelde de telecomwaakhond BIPT vijf jaar geleden al de spelregels om een nieuwe concurrent voor Proximus, Base (nu in handen van Telenet) en Orange aan te trekken. Dat was tevergeefs.

5G

Dat de interesse klein is, mag niet verbazen. België is een klein land waar de mobiele inkomsten vandaag al over drie spelers worden verdeeld. Om klanten af te snoepen moet een vierde speler goedkopere tarieven aanbieden. En dat terwijl de opstartinvesteringen niet min zijn: volgens ING 700 miljoen euro voor een 5G-licentie en daarbovenop miljarden voor de uitbouw van een gloednieuw netwerk (en glasvezel tot de mast). Dergelijke bedragen neertellen lijkt een utopie als het bedrijf geen duidelijk uitzicht heeft op ruime opbrengsten/cashflows om die investeringen af te betalen.

Met een uitbreiding van het aantal spelers zou ons land ingaan tegen de internationale trend van afbouw van het aantal spelers. En wel omdat vier operatoren met elk een eigen netwerk niet rendabel zijn. Dat is het geval in Nederland waar Tele2 en T-Mobile de krachten bundelen. In de VS smelt T-Mobile samen met Sprint. En in Frankrijk lonkt het kabelbedrijf Altice naar een fusie voor zijn mobiele dochter SFR.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud