Advertentie
Advertentie

De Gucht in running voor bestuurszitje Belgacom

Karel De Gucht had in de vorige Europese Commissie de portefeuille Handel. ©EPA

Karel De Gucht (Open VLD) heeft aan de Europese Commissie toestemming gevraagd, en die ook gekregen, om bestuurder te worden bij Belgacom. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering van de Europese Commissie van 18 maart.

Bij telecombedrijf Belgacom is een zitje vrijgekomen in de raad van bestuur. Want eind februari liep het mandaat van Theo Dilissen af. Uit de notulen van de vergadering van de Europese Commissie van 18 maart blijkt dat Karel De Gucht in de running is om de vrijgekomen zetel in te nemen.

Omdat hij tot eind oktober Europees Commissaris voor Handel was, moet De Gucht van de Europese Commissie groen licht krijgen voor bepaalde activiteiten die hij na zijn termijn wil uitoefenen.

Merit Capital

Uit de openbare notulen blijkt dat de Open VLD'er onder meer te kennen heeft gegeven dat hij van plan is om docent Europees Recht en voorzitter van het Institute of European Studies te worden aan de VUB, maar ook om te zetelen in de raden van bestuur van Belgacom en vermogensbeheerder Merit Capital.

Open VLD en het kabinet van Telecomminister Alexander De Croo (Open VLD) willen voorlopig niet bevestigen dat de benoeming van De Gucht bij Belgacom nakend is. 'De regering heeft hierover nog geen beslissing genomen', luidde het zonder verdere commentaar of uitleg over de aanmelding bij de Commissie.

Ook bij Belgacom blijven de lippen op elkaar. Dat wil echter niet zeggen dat De Gucht geen bestuurder zal worden. Onlangs nog werd Viviane Reding, de vorige Luxemburgse eurocommissaris, voorgedragen als bestuurder bij Agfa-Gevaert. Haar kandidatuur was drie maanden daarvoor goedgekeurd door de Commissie.

Belgische staat

Belgacom is voor ruim de helft in handen van de Belgische staat. De helft van de veertienkoppige raad van bestuur wordt dan ook benoemd door de regering. Dat is onder meer het geval voor voorzitter Stefaan De Clerck (CD&V). Voorts zetelen nog Martine Durez, Dominique Leroy (als CEO), Laurent Levaux, Isabelle Santens, Paul Van de Perre en Theo Dilissen voor de staat.

Het mandaat van Dilissen eindigde op 28 februari, maar op de aandeelhoudersvergadering van afgelopen woensdag werd gezegd dat hij blijft zitten tot er een opvolger is aangewezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud