Advertentie
Advertentie

De kabel kan eindelijk open

De openstelling van de kabel is een feit. Alternatieve operatoren als Mobistar weten nu tegen welke prijs ze bij Telenet en andere kabelmaatschappijen televisie en breedband kunnen inkopen om vervolgens door te verkopen aan hun klanten.

Alternatieve operatoren kunnen eindelijk met hun rekenmachine aan de slag. De media- en telecomregulatoren hebben de tarieven voor de inkoop van televisie (analoog en digitaal) en breedband bij de kabelaars Telenet, Voo, Brutélé en Coditel vastgelegd. Ondertussen is het dossier al tweeëneenhalf jaar oud, midden 2011 beslisten de regulatoren dat de kabel open moet voor andere spelers om de concurrentie te bevorderen.

Zoals ook Belgacom alternatieve operatoren op zijn netwerk (VDSL2) moet binnenlaten. Base maakt daarvan gebruik voor zijn 'Snow'-bundel: 30-tal digitale zenders gecombineerd met internet en vaste telefonie.

Tot op heden is Mobistar de enige speler die liet weten interesse te hebben om zijn puur mobiele aanbod uit te breiden met de vastelijndiensten van Telenet en co. De mobiele operator zal daar upfront 750.000 euro voor moeten betalen, plus 2, 4 of 5 euro (respectievelijk voor analoge tv, analoge en digitale tv, breedband plus televisie) per klant. In ruil kan Mobistar bij Telenet en co breedband en televisie inkopen tegen 20 à 30 procent onder de retailprijs.

Mobistar analyseert de regeling en zal pas morgen/vrijdag reageren. Hetzelfde is te horen bij Base.

Telenet stelt dat de 750.000 euro instapkost aan de lage kant is. Het kabelbedrijf beraadt zich of het beroep zal aantekenen tegen deze bedragen. Hoe dan ook moet zijn groothandelsaanbod zes maanden nadat een alternatieve speler aanklopt klaar zijn. De beroepsprocedure werkt immers niet opschortend. Als Mobistar er voor gaat, kan het zijn klanten dus midden volgend jaar een breedband- en/of televisieaanbod doen.

Telenet ging eerder overigens al in beroep tegen de initiële beslissing dat zijn kabelnetwerk open moet - een rechtszaak ten gronde die voor de zomer van 2014 zouden worden beslecht. Daarnaast ging het kabelbedrijf ook in beroep tegen de kwalitatieve aspecten van het groothandelsaanbod die de regulatoren eerder al vastlegden. Daar wordt een uitspraak in de tweede helft van volgend jaar verwacht.

'Het belang van analoge tv neemt duidelijk af. Het aantal digitale televisieplatformen, daarentegen, neemt sterk toe. Dat maakt de omroepmarkt sterk competitief. Nergens ter wereld is er trouwens een kabelbedrijf dat op deze manier wordt gereguleerd', reageert Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud