Deur open naar meer concurrentie voor Proximus en Telenet

©Photo News

De telecomwaakhond BIPT wil de spelregels van de telecommarkt herschrijven zodat Telenet en Proximus meer concurrentie krijgen.

Het BIPT, dat onafhankelijk werkt van de regering, heeft een analyse klaar over de Belgische telecommarkt. Het rapport zelf is niet publiek, omdat ook de Europese Commissie nog moet oordelen over het rapport, maar het BIPT zegt wel van oordeel te zijn dat er te weinig concurrentie is.

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) zegt blij te zijn met de analyse van het BIPT. Volgens hem springen er drie dingen uit.

  • Concurrenten voor Proximus en Telenet mogen volgens het BIPT niet verplicht worden tegelijk internet, tv en vaste telefonie aan te bieden. Ze zullen ook kunnen uitsluitend internet aanbieden, wat volgens hem een nieuwe dynamiek op de markt kan brengen.
  • Telenet zal niet langer de hefboom in handen houden om de winstmarge van Orange te bepalen. Orange gebruikt namelijk de kabel van Telenet en betaalt daar een vergoeding voor. Die wordt nu berekend aan de hand van de Telenet-prijs. Het BIPT wil een berekening op basis van werkelijke kosten.
  • En ook Proximus moet zijn netwerk open stellen voor concurrenten. Volgens De Croo gaat het om een ‘virtuele toegang’. Het gaat om een technische regeling die tegelijk het netwerk opent maar het overheidsbedrijf Proximus moet toelaten haar investeringen in de glasvezelnetwerken te beschermen. Hoe het precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk. Proximus plant voor drie miljard euro investeringen in een upgrade van dat netwerk.

‘Dit is een heel grote stap, waarop we lang hebben gewacht,’ zegt De Croo. ‘ We hebben aan het BIPT gevraagd een marktanalyse te maken en daarbij vooruit te kijken. Dat is nu gebeurd. Ik deel hun analyse dat er meer concurrentie nodig is.’

Het rapport van het BIPT is overgemaakt aan de Europese Commissie, die een maand tijd heeft om opmerkingen te maken. Als ze het rapport bevestigt, kunnen de nieuwe regels van kracht worden.

De Commissie herhaalde in maart nog in haar aanbeveling aan België dat de  telecommarkt meer concurrentie kan gebruiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud