Advertentie
Advertentie

Deutsche Telekom verkoopt Nederlandse dochter en versterkt zich in de VS

©REUTERS

Deutsche Telekom verkoopt T-Mobile NL en financiert met de opbrengst een opmars op de lucratieve Amerikaanse markt. Het sluit daarvoor een strategisch bondgenootschap met de Japanse SoftBank Group van technologie-investeerder Masayoshi Son.

Deutsche Telekom blaast na ruim 20 jaar de aftocht in Nederland. De Duitse reus verkoopt, samen met partner Tele2, voor 5,1 miljard euro T-Mobile NL aan twee private-equityreuzen, Apax en Warburg Pincus.

Die twee zijn bereid 8,7 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) op tafel te leggen voor de Nederlandse operator. Ter vergelijking: bij het - door de meeste minderheidsaandeelhouders afgeketste - overnamebod op de Belgische dochter bood Orange ongeveer 5 keer de ebitda.

Het gaat om de grootste deal van het jaar in de Europese telecomsector. Een verrassing is het niet: Deutsche Telekom had in 2015 al eens een verkoop overwogen. Op de beleggersdag in mei kondigde Deutsche Telekom een 'strategische review' - een typisch eufemisme voor een 'te koop'-bordje - voor T-Mobile NL aan.

In 2018 had Deutsche de Nederlandse dochter al samengevoegd met het nummer vier van de sector, Tele2 NL. De Duitsers zullen voor de exit uit Nederland 3,8 miljard euro ontvangen.

T-Mobile US

We verwelkomen SoftBank als nieuwe belangrijke investeerder en strategische partner voor Deutsche Telekom.
Timotheus Höttges
Topman Deutsche Telekom

Deutsche Telekom zet de cash meteen aan het werk in de Verenigde Staten en drijft zijn belang in T-Mobile US - al jaren een prijsbreker op de Amerikaanse markt - op. De Japanse technologie-investeerder SoftBank verkoopt 20 miljoen stukken T-Mobile US, tegen 118 dollar per aandeel. Een investering van 2,36 miljard dollar (2 miljard euro).

De Duitse reus voert tegelijk een ruilhandel door met Softbank: de Duitsers geven 225 miljoen nieuwe eigen aandelen uit tegen 20 euro per stuk en ontvangen in ruil 45 miljoen stukken T-Mobile US tegen gemiddeld 118 dollar per stuk.

Met die dubbelslag drijft Bonn zijn belang in de Amerikaanse dochter op van 43,1 naar 48,4 procent. De Japanners worden van hun kant na de Duitse overheid (31,9%) de tweede grootste aandeelhouder, met 4,5 procent van de aandelen. 'We verwelkomen SoftBank als nieuwe belangrijke investeerder en strategische partner voor Deutsche Telekom', zei Telekom-baas Timotheus Höttges.

T-Mobile fuseerde vorig jaar met zijn kleinere concurrent Sprint, die tot dan toe toebehoorde aan Softbank. Door een stemrechtovereenkomst is Deutsche Telekom in staat de Amerikaanse mobiele operator op zijn balans te consolideren en profiteert het van de snelle groei aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Höttges had zijn aandeelhouders in mei verteld dat het doel was 50 procent te overschrijden om op lange termijn inspraak te hebben. Alleen al door de geplande inkoop van eigen aandelen van T-Mobile US zal het aandeel van Deutsche Telekom blijven groeien.

Softbank

SoftBank en Deutsche Telekom zouden kunnen samenwerken in de sector van de digitale betalingen.

De transactie diversifieert de telecombelangen van Softbank over Japan, Europa en de VS. Softbank zegt door de deal toegang te hebben tot bijna 300 miljoen telecomklanten wereldwijd.

De Japanners investeren ook in de financiële tak van Deutsche Telekom. De ruim 300 portfoliobedrijven van de Japanse technologie-investeerder, waaronder het fintechbedrijf Revolut en de transportdienstenverlener Tier, krijgen toegang tot 240 miljoen Telekom-klanten in Europa en de VS om nieuwe zakelijke kansen te creëren. COO Marcelo Claure van SoftBank beklemtoonde een mogelijke samenwerking voor digitale betalingen, een sector waarin SoftBank grote belangen heeft.

Het aandeel van SoftBank, de grootste techinvesteerder ter wereld via zijn Vision Fund, steeg na het nieuws in Tokio met 10 procent. In Frankfurt ging Deutsche Telekom 1,1 procent hoger.

De essentie

  • Deutsche Telekom verkoopt samen met partner Tele2 de Nederlandse dochter T-Mobile NL voor 5,1 miljard euro aan private-equitybedrijven.
  • Met de opbrengst wordt de opmars in de VS gefinancierd, waarbij het belang in T-Mobile US wordt opgetrokken tot 48,4 procent.
  • Deutsche Telekom sluit daarvoor een financiële en strategische deal met de Japanse techinvesteerder SoftBank.
  • De deal kan tot samenwerking leiden op vele vlakken, onder meer voor digitale betalingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud