Dominique Leroy (ex-Proximus) aan de slag bij Deutsche Telekom

Dominique Leroy moest vorig jaar opstappen als CEO van Proximus. ©BELGAIMAGE

Dominique Leroy (55), die een jaar geleden in tumultueuze omstandigheden stopte als CEO van Proximus, gaat op 1 november aan de slag bij Deutsche Telekom. Ze wordt er verantwoordelijk voor de afdeling Europa, die vooral Oost-Europese activiteiten omvat.

Leroy kondigde vorig jaar in september haar vertrek naar de Nederlandse telecomreus KPN aan. Intern veroorzaakte de timing van dat vertrek een tweespalt, wat Leroy verplichtte vroeger dan voorzien Proximus te verlaten.

Ze bleek echter vlak voor ze de overstap naar KPN aankondigde een pakket aandelen van Proximus verkocht te hebben. Een deal die vermoedens van voorkennis deed rijzen, waarbij in een zelden geziene actie het gerecht bij Proximus binnenviel.

De jongste maanden werkte Leroy als adviseur bij de consultant Bain Capital en bij het investeringsfonds Ergon.

KPN trok vervolgens de benoeming van Leroy als CEO in. Het verwees naar de 'onzekere procedures' waarin de ex-CEO van Proximus in België was verwikkeld als rechtvaardiging.

Begin juli sloot ze een minnelijke schikking met het parket, waardoor een einde komt aan de voorkenniszaak waarvoor ze in verdenking werd gesteld. Leroy betaalde in die schikking 108.000 euro om het dossier af te sluiten.

Sindsdien had ze de handen vrij om uit te kijken naar een job. Zolang het juridische dossier niet rond was, maakte ze weinig kans om bij een groot bedrijf, en zeker een beursgenoteerd bedrijf, aan de bak te komen.

Die nieuwe job wordt een managementfunctie bij de Duitse telecomgigant Deutsche Telekom. Ze wordt er vanaf 1 november verantwoordelijk voor de divisie Europa. Leroy volgt Srini Gopalan op, die doorschuift naar de afdeling Duitsland.

Leroy blijft dus actief in de haar bekende telecomsector. Begin dit jaar werd ze ook genoemd als mogelijk opvolgster van Isabelle Kocher aan het hoofd van de Franse energiegroep Engie.

Oost-Europa

Hoewel de naam anders doet uitschijnen, omvat de afdeling Europa niet alle Europese activiteiten van Deutsche Telekom. Leroy wordt verantwoordelijk voor alle vaste en mobiele operatoren van de groep in de voormalige Oostbloklanden, Oostenrijk, Griekenland en de Balkanlanden Noord-Macedonië en Montenegro.

In een reactie op Twitter preciseert Leroy dat ze verantwoordelijk wordt voor activiteiten in 10 landen en voor 45.000 mensen. Ze zal werken in de Duitse stad Bonn, waar ook het hoofdkwartier van de telecomgroep ligt.

Volgens het jongste jaarverslag van Deutsche Telekom was de Europa-afdeling vorig jaar goed voor 12,17 miljard euro omzet, ruim het dubbele van de 5,7 miljard die Proximus draaide. Leroy wordt verantwoordelijk voor ruwweg 15 procent van de groepsomzet van het concern. De bedrijfswinst (ebit) van de afdeling bedroeg 1,18 miljard euro.

In een persbericht van Deutsche Telekom krijgt Leroy lof toegezwaaid van CEO Timotheus Höttges. 'Ze kent onze sector als haar broekzak, is sterk markt- en klantgeoriënteerd, en staat voor groei', klinkt het.

Höttges verwacht van de Belgische manager blijkbaar ook dat ze wat lobbywerk voor haar rekening neemt. 'Ik ken Dominique van talrijke bijeenkomsten in Brussel. Daar zal ze ons ook steunen in ons politiek en regelgevend werk', zegt hij in de mededeling.

De jongste maanden nam Leroy al verschillende opdrachten aan. Ze werkte als adviseur bij de consultant Bain Capital en kreeg een gelijkaardige opdracht bij het investeringsfonds Ergon.

Leroy bleef ook actief als bestuurder bij de supermarktgroep Ahold Delhaize en het Franse bouwmaterialenbedrijf Saint-Gobain.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud