Advertentie
Advertentie

Duco Sickinghe ziet Maltese fusieplannen stranden

Duco Sickinghe, de vroegere topman van Telenet en nu managing partner van investeringsmaatschappij Fortino Capital. ©BELGA

De fusie van het Maltese telecombedrijf Melita, dat de investeringsmaatschappij Fortino van Duco Sickinghe als aandeelhouder heeft, met Vodafone Malta gaat niet door.

Duco Sickinghe is bij ons vooral bekend als de gewezen topman van de telecom- en mediaspeler Telenet die hij van de ondergang kon redden en uitbouwde tot een grote onderneming. Telenet is nu een vaste waarde in ons land en maakt op de beurs van Brussel deel uit van de Bel20-index van steraandelen.

Na zijn vertrek bij Telenet in 2013 richtte de gewezen Manager van het Jaar de investeringsmaatschappij Fortino Capital op. Hij werd daarvoor bijgestaan door Renaat Berckmoes, de vroegere financieel directeur van Telenet. Fortino stopte al geld in meer dan tien ondernemingen.

Het fonds is goed voor 80 miljoen euro. Althans het eerste, want eind november raakte bekend dat er een groter broertje komt, van zelfs 200 miljoen euro.

Malta

Fortino richt zich in hoofdzaak op technologiebedrijven. Maar de oude liefde telecom is niet ver weg. Sickinghe is onder meer voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse telecomgroep KPN. En met Fortino zit hij sinds het voorjaar van 2016 in het kapitaal van het Maltese telecombedrijf Melita (niet te verwarren met het bijna gelijknamige Duitse koffiebedrijf Melitta).

Sickinghe nam Melita over van enkele andere investeringsgroepen, samen met de Angelsaksische investeringsreus Apax Partners. Het is niet bekend wie welk belang in handen heeft, maar Fortino is de minderheidsaandeelhouder.

De synergievoordelen en de gevraagde maatregelen zijn niet met elkaar in evenwicht.
duco sickinghe
managing partner fortino

In mei van dit jaar viel het nieuws dat Fortino en Apax van plan waren om Melita samen te smelten met concurrent Vodafone Malta, om sterker te staan tegen de vroegere monopolist GO. Melita, dat op het vaste net 115.000 huishoudens bedient en 120.000 mobiele klanten telt, en Vodafone Malta, een onderdeel van de Britse mobilofoonreus Vodafone, zijn ongeveer even groot. Melita zou het fusiebedrijf niettemin controleren, met een belang van 51 procent.

Door de fusie zou Fortino aandeelhouder worden van een groter bedrijf en bovendien meerdere miljoenen euro’s opstrijken. De aandeelhouders van Melita konden bij de afronding van de deal immers rekenen op een cashbetaling van 33 miljoen euro.

Mededingingswaakhond

Maar vrijdag meldde Vodafone in een summiere mededeling dat de deal strandt omdat het niet mogelijk is om te voldoen aan de vereisten van de mededingingswaakhond Malta Competition and Consumer Affairs Authority (MCCAA), ondanks een uitgebreide samenwerking met de instantie.

Sickinghe zei in een reactie dat het fusieplan ingetrokken is ‘omdat de synergievoordelen en de gevraagde maatregelen niet met elkaar in evenwicht zijn’. Hij verkoos geen nadere informatie te geven, maar benadrukte wel dat de plannen om samen te gaan definitief worden opgeborgen.

Mogelijk eiste de MCCAA, zoals ook al elders in Europa gebeurde, dat het fusiebedrijf zijn mobiele netwerk zou openstellen voor een sterke virtuele operator. Die zou dan zonder veel investeringen actief kunnen worden als nieuwe derde speler, terwijl Melita en Vodafone net de bedoeling hadden het spelersveld te verkleinen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud