'Duo van financiële reuzen bereidt bod op KPN voor'

©Peter Hilz

Het Amerikaanse investeringsfonds Stonepeak Infrastructure Partners en zijn Zweedse tegenhanger EQT bereiden een bod van 15 miljard dollar op de Nederlandse telecomoperator KPN voor.

Alweer is er interesse van financiële fondsen voor de beursgenoteerde Nederlandse telecomoperator KPN . Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Het duo Stonepeak Infrastructure Partners en EQT zou een bod van 3 euro per aandeel op tafel willen leggen.

De fondsen bereiden het boekenonderzoek voor om later deze lente een formeel bod te doen. Mogelijk komen nog andere partijen aan boord of daagt er concurrentie op. KPN zeg niet te reageren op 'geruchten in de pers'.

15 miljard
Waardering
Als het duo het meent, zou het bod de Nederlandse telecomoperator KPN waarderen op 15 miljard dollar (12,64 miljard euro).

Als het duo het meent, en het komt tot een akkoord, zou het bod de Nederlandse telecomoperator waarderen op 15 miljard dollar (12,64 miljard euro). Dat is iets hoger dan de slotkoers van woensdag. KPN sloot woensdag tegen een koers van 2,88 euro per aandeel, wat neerkomt op een waardering van 12,04 miljard euro. Het aandeel van KPN steeg donderdagochtend naar 2,90 euro per aandeel.

'Als'

Het bod gaat gepaard met een 'als'. Het is niet de eerste keer dat investeringsfondsen snuffelen aan KPN. In oktober meldde de nieuwsdienst Bloomberg dat EQT, het investeringsvehikel van de Zweedse familie Wallenberg, gesprekken voerde met adviseurs over de mogelijkheid KPN in te lijven. De koers van het aandeel van KPN ging er sinds dan al fors op vooruit. Op 8 oktober, vlak voor de eerste geruchten, noteerde het aandeel op 2,17 euro.

Ook begin 2019 was er overnamebuzz rond KPN. De Canadese vermogensbeheerder Brookfield voerde volgens Bloomberg toen gesprekken met de Nederlandse pensioenfondsen PGGM en APG over een mogelijk bod. De marktwaarde van KPN bedroeg toen 10,6 miljard euro. De geruchten over een bod gaven het aandeel ook toen een stroomstoot.

Er is ook een politieke angel. De Nederlandse regering moet haar fiat geven bij manoeuvres rond KPN, maar ze zit in een patstelling door de lastige formatie.

Bij een eventuele overname van KPN is er ook altijd een politieke angel. De Nederlandse regering moet haar fiat geven bij manoeuvres rond KPN. Maar Den Haag zit in een patstelling door de lastige formatie. Er is ook een stichting die de belangen van KPN behartigt en een overname kan blokkeren. Ze lag dwars toen America Movil in 2013 KPN wilde overnemen.

Glasvezel

Het Zweedse EQT is geen onbekende in onze contreien. In Nederland is het al langer aanwezig via dochter Delta Fiber, een belangrijke speler op de glasvezelmarkt. Het is de Zweden vermoedelijk vooral te doen om de glasvezelinfrastructuur van KPN. Daarvoor is het eenmalig diep in de buidel tasten, maar daarna levert het een gestage stroom inkomsten op.

Ook in ons land deed EQT al zijn intrede, eveneens via dochter Delta Fiber. Die sloot vorige zomer de joint venture Fiberklaar met Proximus. Die moet tegen 2028 1,5 miljoen Vlaamse huishoudens 'verglazen'. De CEO van Delta Fiber, Marco Visser, is voorzitter van de raad van bestuur van Fiberklaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud