'Er komt geen vierde mobiele speler'

Analisten geloven niet dat de Belgische telecommarkt wordt uitgebreid met een extra speler. ©ANP XTRA

De bank JPMorgan is de jongste in de lange rij van kritische beurshuizen die niet geloven dat ons land volgend jaar een vierde telecomspeler aantrekt. 'Het wordt een no-show.'

Proximus is vandaag de grootste stijger in de sterindex Bel20. Sinds vrijdag dikte de koers al meer dan 5 procent aan. Het aandeel noteert ondertussen 12 procent boven het dieptepunt van 19,31 euro van begin deze zomer, toen de markt nog uitging van extra concurrentie voor Proximus, Telenet  en Orange Belgium .

De remonte is mede te danken aan het beurshuis JPMorgan dat Proximus voor het weekend weer op zijn kooplijst zette (koersdoel van 24 naar 26 euro). De Londense analisten gaan er in hun basisscenario vanuit dat er bij de spectrumveiling (voor mobiele licenties) volgend jaar geen vierde speler komt opdagen. 'Het wordt een no-show.' JPMorgan voegt zich op die manier bij andere beurshuizen die heel sceptisch zijn over de uitbreiding van de Belgische telecommarkt - al sluit niemand de komst van een nieuwe speler helemaal uit. 

Strenge eisen

De kritische noten vloeien voort uit de voorwaarden die de telecomwaakhond BIPT opstelde voor de spectrumveiling. Die zijn volgens analisten te hoog gegrepen om een nieuwe speler warm te maken. Zo gaat er in ons land veel tijd over om een vergunning voor nieuwe telecommasten te verkrijgen (300 tot 700 dagen in Brussel, tegen 180 in Vlaanderen en 90 à 120 in Wallonië) en blijven ook de strenge stralingsnormen (opnieuw Brussel) een heikel punt.

Die 'klassiekers' zijn lang niet de enige hindernissen. Gezien het succes van de zogenaamde 'convergente' bundels van vast en mobiel internet is het voor een puur mobiele speler bijzonder moeilijk om hier voet aan de grond te krijgen. Het is de reden dat Orange Belgium sinds vorig jaar het netwerk van Telenet en Voo huurt om digitale televisie aan zijn klanten aan te bieden.

JPMorgan en andere beurshuizen zijn dan ook zo goed als zeker overtuigd dat het Franse Iliad, die het vaakst wordt genoemd als kandidaat-vierde speler, zijn kat zal sturen naar de Belgische spectrumveiling volgend jaar.

De nieuwe speler moet bovendien ook een geografische dekking van 20 procent voorleggen vooraleer hij gebruik mag maken van de mobiele netwerken van zijn concurrenten - 'nationaal roamen' in het jargon. 'De lange tijd die daarvoor nodig is, zorgt voor een lastig investeringsdossier', stellen de JPMorgan-analisten. Ook het dekkingstraject (30 procent na drie jaar, 70 procent na zes jaar, 99,8 procent na acht jaar) noemen ze streng. Evenals het verbod om de mobiele licenties in de eerste zes jaar door te verkopen - terwijl de operator tegen het zevende jaar al flink heeft moeten investeren in een dekking van 70 procent.

'Een free lunch zit er niet in', luidt de conclusie. Alleen voor de mobiele licenties en de uitrol van 300 à 400 masten (nodig voor 20 procent dekking) moet de potentiële nieuwe operator zowat 45 miljoen euro uittrekken, rekenen de analisten voor. Dat is de kost zonder rekening te houden met de investeringen in onder meer netwerkinfractuur, personeel en winkels.

JPMorgan en andere beurshuizen zijn dan ook zo goed als zeker dat het Franse Iliad, dat het vaakst wordt genoemd als kandidaat-vierde speler, zijn kat zal sturen naar de Belgische spectrumveiling volgend jaar. Iliad zou er immers op gerekend hebben dat het vanaf dag één nationaal kan roamen - waar volgens de voorwaarden eerst een dekking van 20 procent moet worden opgebouwd.

Het Franse telecombedrijf liet begin vorige maand overigens in zijn kaarten kijken. Tijdens de analistencall over de halfjaarcijfers werd topman Thomas Reynaud gevraagd of hij interesse heeft in de Belgische en Duitse markt. 'We geven de prioriteit aan Frankrijk en Italië', antwoordde de CEO. Afwachten of dat een schijnbeweging was of niet.

Nog altijd interesse

Het ongeloof van de analisten en beleggers maakt weinig indruk op telecomminister Alexander De Croo (Open VLD) die met een extra speler lagere prijzen wil forceren. De Croo gelooft nog altijd in de komst van een vierde speler. 'De informatie dat er geloofwaardige interesse is, is niet veranderd', zegt woordvoerder Tom Meulenbergs.

'De telecomwaakhond BIPT is ervan overtuigd dat de voorwaarden voor de vierde speler redelijk zijn. En de 20 procentdrempel is niet slecht om 'free riders' te vermijden. De analisten onderschatten overigens de mogelijkheid om die 20 procent te halen', besluit de woordvoerder.

Het BIPT bevestigt desgevraagd dat er nog altijd interesse is. 'Maar wie uiteindelijk op de veiling zal opdagen is niet gekend. Onze rol is niet om te speculeren en te voorspellen zoals analisten dat doen', zegt woordvoerder Jimmy Smedts.

Juni volgend jaar

Midden volgend jaar zal blijken of Iliad of een andere speler de Belgische markt wil betreden. In mei of juni moeten de telecombedrijven zich aanmelden voor de spectrumveiling die gepland is in het najaar (september/oktober).

De voorwaarden voor die veiling, die in een voorstel van koninklijk besluit staan, worden momenteel nagekeken door de gewestelijke regeringen. De definitieve tekst wordt begin 2019 verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud