Advertentie

Europa houdt Huawei in 5G-race

De Duitse kanselier Angela Merkel eind maart bij een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping (l.) en de Franse president Emmanuel Macron. ©REUTERS

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, lijken Duitsland en België niet van plan de Chinese netwerkreus in de ban te slaan.

Duitsland is ondanks Amerikaanse druk niet van plan de netwerkapparatuur van Huawei uit te sluiten van zijn plannen om supersnel internet (5G) uit te rollen. Dat zegt Jochen Homann, de topman van de Duitse telecomwaakhond (Bundesnetzagentur) in een gesprek met de zakenkrant Financial Times. 

'Ons standpunt is dat geen enkele leverancier van apparatuur, inclusief Huawei, mag of moet worden uitgesloten', benadrukt Homann.

De boodschap komt er op het ogenblik dat de start van de 5G-uitrol bij de oosterburen dichterbij komt. Bij de Bundesnetzagentur loopt al twee weken een veiling van spectrum voor 5G-licenties. De teller staat na 189 biedrondes op 5,3 miljard euro. 

Vorige maand waarschuwde Richard Grenell, de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, Duitsland nog niet in zee te gaan met Huawei, gelet op de nauwe banden tussen de Chinese netwerkreus en de overheid in Peking. Volgens hem zouden de Verenigde Staten niet anders kunnen dan de samenwerking tussen de inlichtingendiensten op een lager pitje zetten, mocht Duitsland toch Huawei op zijn netwerken toelaten. 

België

Washington stuurde ook een waarschuwing naar België. Maar ook hier lijkt, net als eerder in het Verenigd Koninkrijk, het advies op een koude steen te vallen. Volgens De Standaard heeft het Belgisch Centrum voor Cybersecurity na maanden onderzoek geen concrete aanwijzing van spionagedreiging gevonden. 

Huawei is in België de netwerkleverancier van zowel Proximus als Orange Belgium, de nummers een en drie van de Belgische telecomsector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud