Fluvius plant dan toch glasvezel tot in huiskamer

Fluvius trekt 30 miljoen euro uit voor een proefproject rond glasvezel. ©BELGAIMAGE

Het nutsbedrijf start begin volgend jaar de uitrol van een 'neutrale glasvezelkabel', waarmee telecomoperatoren snel internet tot in uw huiskamer kunnen brengen. Het komt daarmee op het domein van Proximus.

4.500 inwoners uit zes wijken in Genk krijgen begin volgend jaar de primeur. Nutsbedrijf Fluvius rolt bij hen 'fiber-to-the-home' uit. Dat is een glasvezelkabel die internetsnelheden tot een gigabit per seconde moet toelaten. Later volgen delen van Gent, Poperinge, Diksmuide en Antwerpen.

Het pilootproject, gericht op in totaal 15.000 gezinnen en met een budget van 30 miljoen euro, kreeg gisteren groen licht van de raad van bestuur van Fluvius. Het gaat niet om een geheel glasvezelnet, maar wel de laatste meters tussen de straatrand en de huiskamer. Dat is steevast de meest delicate connectie.

Neutraal

De glasvezelkabel wordt 'neutraal', zo onderstreept Fluvius. Het nutsbedrijf legt alleen maar 'dark fibre', glasvezel zonder specifieke internetdiensten. Telecomoperatoren zullen hun eigen netwerkinfrastructuur, met dienstverlening, kunnen aansluiten op de glasvezel van Fluvius via een stopcontact. In Genk bijvoorbeeld, waar Fluvius-ondervoorzitter Wim Dries ook burgemeester is, komen er drie zulke 'stopcontacten'.

Fluvius gaf eerder dit jaar al te kennen kandidaat te zijn om op vraag van minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) een supersnel glasvezelnet aan te leggen. Muyters eiste bijkomende inspanningen van Telenet en Proximus, zoniet zou hij in zee gaan met andere spelers. Uiteindelijk bereikte Muyters toch een deal met Telenet en Proximus: zij beloven tegen 2020 internetsnelheden tegen een gigabit per seconde. 

Landelijk

Ook Fluvius mikt op die snelheid. Het nutsbedrijf wil zich vooral profileren als 'open platform', waar ook kleinere telecomspelers mee aan boord kunnen stappen. Het verbaast daarbij niet dat Orange Belgium, de kleinste van de drie beursgenoteerde operatoren, mee aan boord stapt in het proefproject. 

Met de selectie van gemeenten profileert Fluvius zich ook in de meer landelijke gebieden, zoals in Poperinge, Diksmuide en Genk. 'We waren in de selectie op zoek naar een goede mix. In Genk zelf hebben we bijvoorbeeld zowel wijken in het centrum als daarbuiten', aldus Dries. 

Fluvius meent dat zijn initiatief niet moet gezien worden als concurrentie. Proximus is sinds eind 2016 nochtans ook bezig met de uitrol van een eigen glasvezelnet, dat het moet openstellen voor andere operatoren. 'We reiken iedereen de hand, zowel de kleinere operatoren als Proximus', besluit Dries. 'We rekenen ook een marktconforme vergoeding aan.'  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud