Franse telecomgigant vervangt 3.000 Huawei-antennes

De Franse telecomgigant Bouygues voert de operatie door na een beslissing van de autoriteiten. ©REUTERS

De Franse groep Bouygues verwijdert tegen 2028 de communicatieantennes van het Chinese bedrijf Huawei in dichtbevolkte gebieden. Bouygues doet dat na een beslissing van de Franse autoriteiten.

Bouygues zal 3.000 mobiele antennes van Huawei vervangen tegen 2028, zei de bedrijfstop donderdag aan het persagentschap Reuters. De operatie vloeit voort uit een beslissing van de Franse autoriteiten om materiaal gemaakt door het Chinese technologieconcern te verwijderen uit dichtbevolkte gebieden.

Onder impuls van de Verenigde Staten, dat Huawei er hardnekkig van beschuldigt dat zijn materiaal gebruikt kan worden voor spionage door de Chinese overheid, legden westerse bondgenoten het Chinese bedrijf al beperkingen op. De Britse premier Boris Johnson verkondigde in juli al dat hij wil dat alle Huawei-onderdelen tegen 2027 uit het Britse telecomnetwerk worden gehaald. Huawei ontkent alle spionageaantijgingen en een ‘smoking gun’ dook tot dusver nog niet op.

De Franse autoriteiten hebben telecomoperatoren die van plan zijn 5G-materiaal van Huawei te kopen gezegd dat ze de licenties voor het materiaal niet kunnen vernieuwen wanneer die aflopen. Daardoor faseren ze de facto de Chinese groep uit de Franse mobiele netwerken tegen 2028 uit, zeiden drie bronnen vorige maand aan het persagentschap Reuters.

Compensaties van Franse overheid

‘Enkele sites zullen geleidelijk worden ontmanteld’, zei Olivier Roussat, een topman van Bouygues, aan Reuters. Hij voegde eraan toe dat er 3.000 sites met Huawei-materiaal zijn. ‘De ontmanteling zal uitgevoerd worden over een periode van acht jaar, met een beperkte impact op ons operationeel resultaat.' Bouygues laat niet in zijn kaarten kijken welk materiaal het zou gebruiken in plaats van dat van Huawei.

Mobiele apparatuur van de Chinese firma is verbannen uit de Franse steden Brest, Straatsburg, Toulouse en Rennes en kan ook niet gebruikt worden in Parijs.
Bouygues, dat ook tentakels heeft in de media en de bouw, gaf al herhaaldelijk aan dat het compensaties zou eisen van de Franse overheid als het Huawei-materiaal moet vervangen. Het bedrijf erkent dat er gesprekken lopen met de autoriteiten, maar wil geen commentaar geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud