Advertentie
nieuwsanalyse

Grootste omwenteling in 17 jaar voor Belgische telecom

Base-CEO Jos Donvil. ©BELGA

De overname van BASE door Telenet is de belangrijkste gebeurtenis van de voorbije 17 jaar op de Belgische telecommarkt. Want die kreeg er in 1998 na Belgacom/Proximus, Telenet en Mobistar met BASE, dat toen nog KPN Orange heette, een nieuwe belangrijke speler bij. Sindsdien waren er tal van transacties, maar geen enkele had de allures van die van vandaag.

Dat BASE nu opgeslorpt wordt door een van de andere drie grote telecomoperatoren betekent niet meer of niet minder dan een verdere verschraling van het toch al niet zo druk bevolkte spelersveld op die telecommarkt. Het roept meteen vragen op over de concurrentie en de gevolgen voor de verbruikers.

De verrassend snelle en enigszins verrassende zet van Telenet maakt ook duidelijk dat er meer dan ooit twee machtsblokken zijn in Belgisch telecomland: Proximus en Telenet. Telenet had al een erg sterke positie, maar door nu een netwerkdeal met Mobistar te vervangen door een eigen mobiele poot worden de Mechelaars een echt volwaardige telecomaanbieder met alle nodige toeters en bellen.

Voor Mobistar is het echter bijzonder slecht nieuws. De mobiele dochter van het Franse Orange (France Télécom), die er nog steeds niet in geslaagd is een aanbod op het vaste net voor telefonie en televisie van betekenis uit te bouwen, blijft nog meer dan tevoren verweesd achter.

Voor BASE komt er een einde aan de lijdensweg die zijn bestaan toch een groot stuk van de voorbije 17 jaar was. En aan de onzekerheid rond zijn toekomst, want het bedrijf stond meer dan eens in de etalage. Maar er waren ook hoogtepunten en pioniersmomenten, zoals de sterke uitbouw van een aanbod van mobieledienstverleners of MVNO's op zijn net.

BASE ontstond als dochter van het Nederlandse KPN en het Britse Orange, maar belandde helemaal bij KPN toen France Télécom in 2000 Orange kocht en als aandeelhouder van Mobistar moest kiezen en KPN Orange helemaal in de handen van KPN dreef. Voor KPN betekent de deal van vandaag het definitieve einde van zijn positie in ons land, waar het ooit met BASE, Planet Internet en een reeks andere dochters een tweede thuismarkt had uitgebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud