Advertentie

Grote storing bij Proximus was geen hacking

Door de panne bij Proximus waren noodnummers vrijdag een tijdlang niet bereikbaar met een vaste telefoon. ©BELGA

De omvangrijke storing bij het vaste telefoonnetwerk van Proximus, gisteren, kwam door een panne en niet door een hacking. Wat juist de oorzaak was, wordt nog onderzocht.

De storing op het vaste telefoonnetwerk van Proximus , vrijdagnamiddag, is veroorzaakt door een technische panne. Zowel de eigen diensten van de telecomoperator als het Belgische Centrum voor Cybersecurity hebben geen aanwijzingen dat de panne veroorzaakt werd door een hacking. Dat meldt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. 'We weten welk element niet gefunctioneerd heeft, maar we moeten nu nog achterhalen wat de precieze oorzaak is.'

Vrijdagnamiddag, even voor 4 uur, werd duidelijk dat er zware problemen waren met de vaste telefonie bij Proximus. Van een vaste Proximuslijn naar een ander netwerk, zowel mobiel als vast, bellen, was niet meer mogelijk. Ook omgekeerd was dat niet mogelijk. Omstreeks 19 uur was dat probleem opgelost. Voor oproepen tussen twee vaste Proximuslijnen waren er geen problemen.

Noodnummers

Door de panne waren onder meer de noodnummers 100, 101 en 112 goed drie uur lang niet bereikbaar, behalve dus voor wie met een vast Proximusnummer belde.

Of er compensaties zullen komen, kan de woordvoerder nog niet zeggen. 'Onze eerste focus was het oplossen van het probleem', zegt Gansbeke. 'We gaan dit nu in detail analyseren, ook om ervoor te zorgen dat de situatie zich niet opnieuw voordoet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud