Herstructurering duwt Proximus in het rood

Ontslagvergoedingen zullen in 2020 op de kasstroom van de telecomgroep wegen. Wat meteen vragen doet rijzen over de houdbaarheid van het royale dividend.

Proximus meldt in zijn jaarresultaten dat de telecomoperator voor zijn sociaal plan - dat gepaard gaat met het verdwijnen van 1.300 jobs - 253 miljoen euro provisie aanlegt. Die provisie duwde het nettoresultaat voor het vierde kwartaal voor 29 miljoen euro in het rood en deed de jaarwinst 27 procent lager uitkomen op 373 miljoen.

Het brutodividend bedraagt, zoals verwacht, 1,50 euro per aandeel. Daarvan liet Proximus  in december 50 cent als voorschotdividend naar de aandeelhouders vloeien.

In totaal keert Proximus 486 miljoen euro uit. Daarvan vloeit iets meer dan de helft naar de federale regering, de hoofdaandeelhouder. Opmerkelijk: het dividend ligt 30 procent hoger dan de nettowinst over 2019 en bedraagt 98 procent van de vrije kasstroom over het boekjaar 2019 (498 miljoen euro).

Die vrije kasstroom stond over 2019 in tegenstelling tot de nettowinst nog niet onder druk door de reorganisatie. Mensen beginnen pas in 2020 te vertrekken, dus zullen de uittredings- en ontslagvergoederingen pas dit jaar op de cashflow wegen. Proximus raamt de kasuitstroom verbonden aan de reorganisatie voor dit jaar op 151 miljoen (zie screenshot).

Over het toekomstig dividendbeleid laat Proximus nog niet in zijn kaarten kijken. Guillaume Boutin, de nieuwe CEO, belooft meer tekst en uitleg over de toekomstige uitkeringen op de beleggersdag in Brussel op 31 maart.

Vrijwillige vertrekkers

In het kader van het sociaal plan van Proximus hebben 1.347 medewerkers (voltijdse equivalenten) ingetekend op het vrijwillig vertrekplan. het gaat sowel om statutairen als contractuelen.

Na de heronderhandeling van het sociaal plan met de vakbonden eind vorig jaar was er sprake van minstens 250 gedwongen ontslagen. Proximus heeft dat cijfer nooit bevestigd of ontkend. De telecomgroep stelt nu wel dat de verwachting is dat het aantal onvrijwillige vertrekken 'aan het einde van het proces van interne mobiliteit en herscholing zeer beperkt zal zijn'.

Boutin staat voor een delicate evenwichtsoefening: in een snel veranderende telecomomgeving (Netflix, 5G,...) is het zaak fors te investeren om concurrentieel te blijven, terwijl er kritiek is bij analisten dat de uitrol van een supersnel glasvezelnetwerk bij Proximus te traag verloopt.

De kans is groot dat Boutin het investeringstempo - nu 1 miljard per jaar - moet opdrijven. Maar aangezien het dividend de hele vrije kasstroom opslorpt, zijn er maar twee keuzes: ofwel het dividend verlagen - de optie waar Boutins voorganger Dominique Leroy bij haar aantreden in 2014 voor koos - ofwel extra schulden maken om het dividend op peil te houden. Ook de reorganisatie zal vanaf dit jaar cash beginnen op te slorpen (zie boven, geraamd prijskaartje: 151 miljoen).

Ook de analisten van KBC Securities, ING en Jefferies vragen zich af hoe houdbaar het dividend is, en twijfelen steeds meer aan het royale dividend van Proximus. Ze behouden allemaal hun advies om het aandeel te verkopen. De onzekerheid over het dividend haalt het aandeel op de Brusselse beurs vrijdag tot 7 procent onderuit. 

In lijn

Operationeel presteerde Proximus min of meer in lijn met de verwachtingen. De operator zag de omzet in het vierde kwartaal licht afbrokkelen naar 1,45 miljard euro. De internationale groothandelsdochter BICS zag door het verlies van een grote klant (MTN) de omzet 7 procent krimpen, maar de binnenlandse omzet bleef stabiel.

Opvallend: de bedrijvenafdeling (Enterprise) was een lichtpunt met 2,3 procent groei naar 372 miljoen euro, over heel 2019 was die tak de enige met - lichte - groei. Net die tak dreigt meer concurrentie te krijgen, nu het Brugse Citymesh biedt op extra 4G-capaciteit in de strijd om bedrijfsklanten

De brutobedrijfswinst (ebitda) bleef stabiel op 453 miljoen. Analisten gingen gemiddeld uit van een kwartaalomzet van 1,44 miljard en een nagenoeg stabiele brutobedrijfswinst (ebitda) van 454 miljoen.

Over het hele jaar kwam de omzet uit op 5,68 miljard euro (-2,1%). De ebitda klom met 0,3 procent naar 1,87 miljard euro.

De prognoses voor het huidige boekjaar volgen pas eind maart als topman Boutin zijn strategie uit de doeken doet. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud