Huawei in opspraak voor vermeende politieke spionage

In Afrika werden de voorbije jaren op grote schaal nieuwe telecomnetwerken aangelegd. ©Bloomberg

Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal heeft de Chinese telecomgigant Huawei Afrikaanse regeringen geholpen bij het bespioneren van politieke tegenstanders. Huawei ontkent de aantijgingen.

Het Chinese concern is een grote speler in Afrika, waar de voorbije jaren op grote schaal nieuwe telecomnetwerken zijn aangelegd. Daarbij zou Huawei ook hulpmiddelen hebben verkocht die de overheden kunnen gebruiken voor digitaal toezicht en censuur. Ook zouden werknemers van Huawei onder de radar bepaalde hand- en spandiensten hebben verricht voor lokale regimes.

Onderscheppen

In ten minste twee gevallen - in Oeganda en Zambia - zou er geholpen zijn bij spionagewerk, waaronder het onderscheppen van gecodeerde communicatie. Ook zou er gebruik zijn gemaakt van mobiele gegevens om de verblijfplaatsen van mensen te achterhalen, schrijft de krant. Er zou echter geen bewijs zijn gevonden dat de top van Huawei in China op de hoogte was van deze praktijken.

Huawei werd de laatste maanden ook vanuit de VS onder vuur genomen. De Amerikanen plaatsten het concern op een zwarte lijst omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen. Washington verdenkt het bedrijf ervan nauwe banden met de Chinese overheid te onderhouden en beticht het van verdoken spionagepraktijken.

Washington heeft daarvan wel nog geen overtuigende bewijzen geleverd. Het bedrijf is de beschuldigingen steeds blijven ontkennen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud