Advertentie

Huawei krijgt drie maanden langer respijt in VS

©REUTERS

De Verenigde Staten stellen het verbod om handel te voeren met de Chinese telecomgigant nog eens 90 dagen uit.

Een deel van de Amerikaanse beperkingen om handel te voeren met de Chinese telecomgigant Huawei wordt nog eens met 90 dagen uitgesteld. Dat heeft de Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross maandag bevestigd. Hij voegt wel 46 dochtermaatschappijen van Huawei toe aan de lijst met ondernemingen waarmee Amerikaanse bedrijven geen zaken mogen doen.

Het uitstel moet consumenten in de VS de kans geven op andere apparatuur over te stappen. 'We geven ze wat meer tijd om zich los te koppelen', zei Ross.

Begin mei zette het Amerikaanse ministerie van Handel Huawei op de zwarte lijst van bedrijven die de nationale veiligheid van de VS kunnen bedreigen. Daardoor konden Amerikaanse bedrijven alleen met toestemming van de autoriteiten nog handel met Huawei voeren. Als ze die niet hadden en toch handel voerden, riskeerden ze een boete.

Spionage

Onder protest van de Amerikaanse chipproducenten stelde de Amerikaanse president Donald Trump de ban drie maanden uit, waardoor zowel Huawei als de Amerikaanse bedrijven zich op de boycot konden voorbereiden. Daar komen nu dus nog eens drie maanden bij, tot midden november.

De Verenigde Staten beschuldigen er Huawei onder meer van de sancties tegen Iran met de voeten te hebben getreden en hun apparatuur te gebruiken om Amerikanen te bespioneren. Huawei ontkent dat.

De ban tegen Huawei werd gezien als een escalatie in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Die treft ook Amerikaanse bedrijven. Apple-topman Tim Cook waarschuwde president Donald Trump zondag nog dat de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten ook de concurrentiepositie van Apple aantasten. Apples grote tegenstrever Samsung heeft daar geen last van. De Amerikaanse president liet weten na te denken over Cooks pleidooi. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud