Japanse Softbank bant Huawei-apparatuur

Het Japanse Softbank doet geen beroep meer op de netwerkinfrastructuur van het Chinese Huawei voor 5G-internet. ©REUTERS

Het Japanse telecom- en technologieconcern vervangt zijn 4G-infrastructuur, geleverd door de Chinese netwerk- en smartphonereus, het komende jaar door de apparatuur van zijn sectorgenoten Ericsson en Nokia. Dat staat in Japanse media.

Softbank plaatst ook al toekomstige bestellingen van netwerkapparatuur voor mobiel 5G-internet bij de twee Europese bedrijven. Ook twee andere mobiele providers in Japan, NTT Docomo en KDDI, besloten om geen Chinese apparatuur meer te gebruiken voor 5G-netwerken.

Nadat de VS, Australië en Nieuw-Zeeland Huawei gebannen hebben, bleek vorige week in De Tijd dat ook België de Chinese telecomleverancier onder de loep neemt. Huawei is in ons land de hofleverancier voor de netwerken van de telecomconcerns Proximus en Orange

Spionage

Internationaal zijn er grote zorgen over Chinese spionage, onder meer via Huawei. Die ontkent stellig dat het zich aan deze praktijken schuldig maakt en er zijn ook nog geen harde bewijzen van geleverd.

Huawei zit in het oog van de storm na de arrestatie van de financieel directeur Meng Wanzhou in Canada. Zij werd er opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten, waar Huawei wordt verdacht van het schenden van de handelssancties tegen Iran. Meng werd woensdag door de Canadese rechter op borgtocht vrijgelaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud