Advertentie
Advertentie

Justitie betaalt Mobistar en BASE 23 miljoen voor telefoontaps

Koen Geens, minister van Justitie. ©Photo News

Het gaat om een schikking voor een hele reeks achterstallige facturen voor telefoontaps. Mobistar ontvangt 9 miljoen euro, BASE 14 miljoen euro.

De telefoontaps in kwestie dateren van de periode 2010-2012. De facturen - in totaal zowat 24.000 - vielen in de loop van 2013 in de bus bij Justitie, waardoor het onduidelijk was over welke prestaties het precies ging.

'Het werd moeilijk na te gaan of de aangerekende kosten wel degelijk kaderden in een opsporings- of een gerechtelijk onderzoek en of de omvang van de gevraagde bedragen correspondeerden met de verrichte prestaties', verduidelijkt het kabinet van justitieminister Koen Geens.

Omdat de zaak bleef aanslepen, stapten BASE - de dochter van KPN die wordt overgenomen door Telenet -  en Mobistar  vorig jaar naar de rechter. Nog voor de uitspraak van het vonnis kwamen de operatoren en de staat echter tot een minnelijke schikking. Door de regeling vermijdt de staat volgens Geens 2 miljoen euro aan onder meer verwijlintresten en gerechtskosten.

Maar daarmee is de kous nog niet af. Voor de periode tot 2015 moet Mobistar nog 8,5 miljoen euro krijgen, bij BASE is er nog een factuur van 4 miljoen euro te betalen. 

De justitieminister onderhandelt met de telecomoperatoren over een nieuwe tariefstructuur, meer bepaald het herleiden van de 27 verschillende tarieven naar nog 7 tariefblokken. Dat moet de aanrekening vereenvoudigen en de boekhoudkundige last voor de overheid en de operatoren terugdringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud