Kartelwaakhond legt Proximus en Orange aan banden

De deal tussen Proximus en Orange slaat op netwerkapparatuur. ©Bloomberg

De Belgische Mededingingsautoriteit legt de samenwerking tussen Proximus en Orange Belgium voor netwerkapparatuur tijdelijk en deels aan banden.

Telecomrivalen Proximus en Orange Belgium verrasten vorig jaar de markt door een joint venture aan te kondigen voor het delen van mobiele netwerkinfrastructuur. De samenwerking slaat vooral op het uitrollen van het 5G-netwerk voor ultrasnel mobiel internet. Op die manier hopen de beursgenoteerde telecomoperatoren onkosten te besparen.

De samenwerking valt echter niet overal in goede aarde. Bij het personeel was er protest tegen het outsourcen van zo'n 80 werknemers naar de joint venture. Ook concurrent Telenet ziet de in november bezegelde plannen niet zitten. De derde mobiele operator, met BASE, toonde aanvankelijk interesse om zich bij de mobiele alliantie te scharen. Maar het bedrijf staakte de gesprekken en diende zelfs een klacht in bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA).

Opschorting

Die heeft zich nu een eerste keer uitgesproken. De BMA meldde vrijdag een voorlopige maatregel te hebben opgelegd aan Proximus en Orange Belgium, op verzoek van Telenet. Concreet gelast de BMA - de beslissing dateert al van woensdag - de operatoren  de uitvoering van de aandeelhoudersovereenkomst en van het netwerkdelingsakkoord van 22 november 2019 op te schorten met ingang van de datum van ontvangst van de beslissing en dat tot 16 maart 2020.

De reden is de 'mogelijke impact op de mededinging'. De schorsing slaat met name op de overgang van personeel. De operatoren mogen dus al een aanbesteding opstarten voor de aankoop van netwerkapparatuur en overgaan tot de selectie van te transfereren personeelsleden 'in zoverre dit nog niet leidt tot het sluiten van bindende overeenkomsten'.

'Niet proportioneel'

De samenwerking wordt dus niet helemaal en slechts tijdelijk aan banden gelegd. 'Het Mededingingscollege oordeelt dat, mede gelet op de mogelijke positieve effecten van de samenwerking en op de tijd die het Auditoraat nodig heeft om de klacht ten gronde te beoordelen, een schorsing van de samenwerking tot het nemen van de eindbeslissing over de klacht, thans niet proportioneel kan worden geacht', argumenteert de concurrentiewaakhond. Telenet haalt op dat punt zijn slag niet thuis.

Intussen kunnen de twee hun gesprekken met de telecomregulator BIPT, die ook bezorgdheden uitte, over hun deal voortzetten. Ze dienen wel het Mededingingscollege en het Auditoraat van de BMA ten laatste op 9 maart te informeren over hun besprekingen met het BIPT en de houding van het BIPT. De opschorting moet ook hier wat ademruimte creëren.

De aankondiging van de BMA viel na beurstijd en heeft dus niet meteen invloed op de koers van de drie operatoren. Die kwamen al snel na het persbericht van de BMA met een reactie. Telenet noemt het een 'stap in de goede richting', maar kaart opnieuw aan dat de joint venture erg ver gaat en de mededinging beperkt. Proximus en Orange benadrukken dat de BMA de samenwerking niet volledig heeft geschorst, dat ze de voorbereidingen kunnen voortzetten én dat de instantie erkent dat de samenwerking voordelen kan hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud