KPN trekt benoeming Dominique Leroy in

Dominique Leroy ©Isopix

De Nederlandse telecomoperator verwijst naar de 'onzekere procedures' - lees: de voorkenniszaak - waarin de ex-CEO van Proximus in België is verwikkeld.

De overstap van Dominique Leroy van Proximus naar de Nederlandse sectorgenoot KPN gaat niet door. Dat kondigt KPN in een kort persbericht aan. 

In de mededeling zegt de Nederlandse telecomoperator droog dat Dominique Leroy 'niet langer kandidaat-CEO' is. 'De duur van de procedures waarin mevrouw Leroy in België is betrokken is onduidelijk en onvoorspelbaar', klinkt het. 'De raad van toezicht beschouwt deze onzekere timing niet in het belang van KPN en zijn stakeholders.'

SNEL NIEUWE KPN-CEO?

Na de exit van Dominique Leroy, denkt ING-analist David Vagman niet dat KPN lang zal moeten zoeken naar een andere CEO. 'Wij denken dat interne kandidaten nog steeds geïnteresseerd zijn in de job. En na de saga rond Leroy, heeft de raad van toezicht er alle belang bij de onzekerheid rond het topmanagement zo snel mogelijk weg te nemen'. 

Tot voorzitter Duco Sickinghe verrassend Leroy uit zijn hoed toverde, deden als interne kandidaten de namen van CFO (en oud-minister) Jan Kees de Jager en operationee directeur Joost Farwerck - nu interim-CEO - de ronde

 

 

De niet-overstap is het resultaat van een kettingreactie van gebeurtenissen sinds Dominique Leroy begin september aankondigde op 1 december over te stappen van Proximus naar KPN. Intern zorgde de overstap bij de Belgische marktleider voor tweespalt en vertraging in het reorganisatieplan, wat Leroy uiteindelijk verplichtte al op 20 september in Brussel de deur achter zich toe te trekken. 

Bovendien bleek Leroy vlak voor ze de overstap naar KPN aangekondigd had, een pakket aandelen Proximus verkocht te hebben. Een transactie die vermoedens van voorkennis deed rijzen, waarbij in een zelden geziene actie het gerecht bij Proximus binnenviel

Toezichthouder

Dat KPN nu pas de benoeming intrekt - het onderzoek van de Belgische financiële toezichthouder FSMA was immers al sinds 6 september bekend - heeft mogelijk te maken met die gerechtelijke actie. Een woordvoerder van KPN wil alleen kwijt dat de beslissing het 'resultaat was van een grondig onderzoek naar de impact en de looptijd van de procedure.'

Opmerkelijk is dat volgens enkele bronnen ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeilijk deed over de benoeming van Leroy. De AFM is de Nederlandse toezichthouder die zijn goedkeuring moet geven aan topbenoemingen in bepaalde financiële instellingen. Dat de AFM zich in het dossier mengde, zou te maken hebben met het feit dat KPN gereguleerd wordt als een financiële instelling, omdat het ook kredieten aan particulieren aanbiedt. Dochterbedrijf KPN Finance staat sinds eind 2016 in het register van licentiehouders van de AFM. De toezichthouder zelf zegt geen commentaar te kunnen geven op individuele dossiers.

Paul Koster, directeur van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), denkt dat de Nederlandse toezichthouders zich niet konden vinden in een onderzoek waarvan de resultaten nog zeker zes tot negen maanden op zich konden laten wachten. De invloedrijke beleggerskoepel had eerder al om uitstel van de benoeming gevraagd.

Koster zegt nog te hopen dat toezichthouders een les trekken uit de kwestie. 'In dit soort gevallen zou een versnelde procedure mogelijk moeten zijn.'

En zo moeten de Belgische én de Nederlandse telecomoperator beide op zoek naar een nieuwe CEO. Bij Proximus is financieel directeur Sandrine Dufour nu ad intermin CEO, bij KPN is dat operationeel directeur Joost Farwerck.

Onkosten

'Een terugkeer van Leroy is nu niet aan orde', zegt Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck in een eerste reactie. Het proces om een opvolger te zoeken blijft gewoon lopen. Leroy zelf wil voorlopig niet reageren.

Overigens krijgt de voormalige topvrouw van Proximus van KPN wel een aantal onkosten terugbetaald die ze gemaakt heeft in verband met haar sollicitatie bij het bedrijf. Het gaat dan om zaken als transport- of verblijfkosten, maar een precies bedrag noemt KPN niet. Er is geen compensatie voorzien voor het intrekken van de benoeming op zich, zegt een woordvoerder van KPN.

Terwijl Leroy door de Belgische vakbonden zwaar onder vuur was genomen voor haar vervroegd vertrek bij Proximus, reageren de bonden bij KPN teleurgesteld nu ze niet komt. 'We hadden met mevrouw Leroy een uitstekende kandidaat', zegt Bob Bolte van de vakbond FNV aan de Nederlandse krant FD. Bolte zegt niet te geloven dat Leroy met voorkennis heeft gehandeld. 'Maar blijkbaar vonden de commissarissen het doorzetten van de benoeming toch te eng. Wat ik eng vind, is dat er nu weer geen opvolger is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud