Advertentie

Leroy onder druk om meteen op te stappen

Afscheidnemend Proximus-CEO Dominique Leroy. ©BELGA

Dominique Leroy komt onder almaar grotere druk om meteen op te stappen als CEO van Proximus, omdat er een belangenconflict lijkt te ontstaan met haar toekomstige job bij KPN.

Na de heisa over het loonplafond voor CEO's van overheidsbedrijven en over de verkoop van een pakket aandelen barst nu een derde discussie los rond Proximus-CEO Dominique Leroy. Kan ze wel aanblijven voor enkele maanden als ze daarna naar het Nederlandse KPN gaat?

Leroy zelf ziet geen probleem. 'KPN is nu geen concurrent voor Proximus', zei ze bij haar vertrek aan De Tijd. 'Ook internationale fusies zijn niet aan de orde. Telecombedrijven zijn op hun thuismarkten gefocust op de vernieuwing van hun netwerk, zoals de aanleg van een glasvezelkabel, en op digitalisering. KPN focust dus op Nederland.’

Open brief

Niet iedereen volgt dat argument, omdat KPN en Proximus wel eens snel concurrenten zouden kunnen worden of in overnamegesprekken zouden kunnen belanden. Geruchten over een fusie tussen KPN en Proximus behoren tot de klassiekers van de Brusselse beurs en duiken geregeld op.  

De vakbonden vrezen dat Dominique Leroy de telecomoperator bewust 'in een puinhoop' wil achterlaten om met de Nederlandse sectorgenoot KPN 'een telecomaanval op België te lanceren'. Dat zeggen ze in een brief aan de voorzitter van de raad van bestuur, Stefaan De Clerck.

'We weten na negen maanden nog altijd niet in detail waarover het transformatieplan gaat', zegt Ben Coremans van de christelijke vakbond ACV. 'We weten alleen in grote lijnen dat ze 1.900 mensen wil doen vertrekken en 1.250 IT'ers wil aannemen. (...) Alle werknemers leven in onzekerheid. Het vertrek bevestigt ons dat de juiste intentie voor het transformatieplan er niet is. We hadden al een aanvoelen dat ze een puinhoop zocht bij Proximus. Dat gevoel wordt versterkt.'

Open VLD

De bonden kreeg maandagochtend steun uit onverwachte hoek. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, wiens partij de voogdijminister over Proximus levert, zei dat de vakbond een punt heeft. En ze voegde er aan toe dat Leroy dat wellicht zelf ook begrijpt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud