Leroy: ‘Transformatie noodzakelijk voor toekomst Proximus'

Dominique Leroy, de topvrouw van Proximus, verdedigde in het parlement haar reorganisatieplan. ©Photo News

Dominique Leroy, de topvrouw van de telecomgroep Proximus, verdedigde woensdag in de Kamercommissie Infrastructuur haar transformatieplan dat 1.900 jobs op de helling zet.

‘Soms is het noodzakelijk onaangename maatregelen te nemen. We zijn ervan overtuigd dat het plan absoluut noodzakelijk is voor de toekomst van Proximus. Zodat de groep ook morgen een belangrijke speler blijft in dit land.’

Het plan is volgens Leroy essentieel omdat de telecomgroep ondanks de vier vertrekplannen van de voorbije twintig jaar met 13.000 werknemers nog altijd een te hoge kostenstructuur heeft. De kosten moeten dalen omdat de omzet in de telecomsector al jaren niet meer groeit, en daar komt niet snel verandering in. Bovendien vergt de exponentieel stijgende dataconsumptie grote investeringen in de netwerken.

De vierde telecomspeler is een zwaard van Damocles. De impact zal dramatisch zijn.
Dominique leroy
CEO Proximus

De komst van een vierde mobiele operator dreigt de Belgische markt nog concurrentiëler te maken. ‘Die vierde speler blijft een zwaard van Damocles voor de sector. De impact zal dramatisch zijn: 1 miljard euro minder omzet op een totaal van 7 miljard euro die de bestaande spelers vandaag verdelen’, zei Leroy. De CEO herhaalde dat die dreiging niet de aanleiding voor het herstructureringsplan is, maar dat de mogelijke vierde speler wel de timing heeft versneld. ‘Het plan moet klaar zijn vóór de komst van de nieuwe speler, want een plan maken als je onder vuur ligt is niet evident.’

Geen andere keuze

Leroy besloot dat het tempo van de digitalisering en de ontwrichtende marktomstandigheden Proximus geen andere keuze laten. Een conclusie die de vakbonden en de oppositiepartijen niet delen.

‘De besparing van 240 miljoen euro (bruto over drie jaar, red.) gebeurt op de kap van het personeel’, zei de socialistische vakbondsman Bart Neyens, die samen met zijn collega’s net als Leroy door de commissie werd gehoord. ‘Er moet een evenwicht komen tussen de impact op het personeel, op het dividend (ruim 500 miljoen euro per jaar, red.) en op de investeringen.’ Zijn liberale collega Jean-Claude Philippon stelde voor de 15 miljoen eigen aandelen, met een waarde van 350 miljoen euro, te investeren in opleidingen om het personeel om te scholen voor de digitale toekomst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud