'Mobiel surfen in Brussel wordt groot probleem'

De snelheid van mobiel surfen in Brussel dreigt flink af te nemen. ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Brussel dreigt niet enkel op de weg maar ook op de mobiele netwerken een filekampioen te worden, waarschuwt de telecomregulator BIPT. 'Ook de komst van 5G gaat de problemen niet oplossen', reageert de werkgeversorganisatie Agoria.

We verbruiken mobiel almaar meer gigabytes data voor messaging, werken, muziek, video en gaming. Het internet der dingen (IoT), het aanschakelen van duizenden apparaten en machines, zal het dataverbruik de komende jaren nog gevoelig doen toenemen.

De telecomregulator BIPT waakt erover dat er voldoende radiofrequentiebanden zijn om dat dataverkeer in goede banen te leiden. In ons land moet dat via het 4G-netwerk. Op het snellere 5G is het nog wachten tot volgend jaar. Door onenigheid tussen de gewesten over de verdeling van de centen gaat de veiling van de 5G-frequenties immers pas eind dit jaar door.

Het is al langer geweten dat Brussel niet van 5G zal genieten als de stralingsnorm niet wordt aangepast. Die nachtmerrie dreigt alleen maar groter te worden, want ook de 4G-banden raken in de hoofdstad stilaan verzadigd. Dat blijkt uit een studie die de telecomwaakhond uitvoerde in Antwerpen, Luik en Brussel, de grootste steden in de drie gewesten.

Stralingsnorm

Het BIPT verwijst naar de andere manier waarop de stralingsnorm in de drie gewesten gemeten wordt. In Vlaanderen en Wallonië worden de tellers op nul gezet als er nieuwe frequenties of een technologie als 5G worden bijgestoken. In Brussel daarentegen wordt cumulatief gemeten. Die meetmethode dreigt de hoofdstad van Europa volgend jaar (nog meer) het schaamrood op de wangen te bezorgen. Het BIPT voorspelt tijdens de piekuren een sterke congestie van de mobiele netwerken.

De mensen waarschuwen dat ze in Brussel terug in de tijd gaan en hen vragen minder mobiele data te verbruiken lijkt me niet echt realistisch.
Jimmy Smedts
Woordvoerder BIPT

De verzadiging dreigt zo groot te worden dat mobiele surfers terug op 3G-snelheden zullen vallen, de mobiele technologie die tussen 2004 en 2012 in zwang was. 'Bellen zal geen probleem zijn, maar surfen en e-mails versturen zal flink trager gaan. Het laden van een website zal minutenlang duren of zelfs afgebroken worden', zegt BIPT-woordvoerder Jimmy Smedts.

Hoe kan Brussel dat voorkomen? 'De mensen waarschuwen dat ze in Brussel terug in de tijd gaan en hen vragen minder mobiele data te verbruiken lijkt me niet echt realistisch', lacht Smedts. 'Het gewest moet anders meten en de stralingsnorm verhogen.'

Ingenieurs

'Het is de kroniek van een aangekondigd falen', zegt Danny Goderis, manager Digital bij de technologiefederatie Agoria. 'De ingenieurs van de operatoren doen hun best om de capaciteit op te drijven door links en rechts wat te tweaken, maar daar zit een limiet op. Het gevolg is dat je nu tijdens piekmomenten al problemen hebt op sommige drukke plaatsen, zoals aan het Centraal Station of in de Europese wijk.'

Niet alleen de meetmethodes, maar ook de stralingsnormen op zich zijn problematisch, zegt Goderis. '5G zal de toestand verbeteren, maar niet helemaal oplossen. In de eerste jaren zal die technologie de capaciteit verdubbelen tot verviervoudigen. Maar je mag niet vergeten dat ook de datavolumes om de 12 à 15 maanden verdubbelen.'

Agoria pleit daarom ook voor het aanpassen van de stralingsnormen. 'Vlaanderen heeft dat begrepen. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) voert overleg met de sector en zal wellicht de huidige beperking van 3 volt/meter per antenne opheffen. We verwachten dat Wallonië zal volgen. In Brussel duurt het allemaal veel langer, vooral omdat de politieke partijen er schrik hebben van hun achterban.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud