Mobistar verbindt al miljoen dingen met internet

De Ieperse producent van boordcomputers Transics is al jaren een klant van de M2M-afdeling van Mobistar.

De mobiele operator Mobistar heeft al een miljoen objecten, van drankautomaten tot voertuigen, voorzien van een sim-kaart. Het ‘internet der dingen’ is voor de operator een strategische activiteit geworden.

Met een marktaandeel dat het bedrijf zelf op zowat 70% raamt, is Mobistar de Belgische marktleider in het draadloos connecteren van objecten aan het internet, wat allerlei toepassingen mogelijk maakt zoals verkeersmanagement of intelligent energiebeheer.

Mobistar kondigt de mijlpaal van een miljoen sim-kaarten vandaag aan in de marge van zijn jaarlijkse M2M (Machine to Machine) evenement, dat allerlei partners en klanten uit de sector samenbrengt. Van die sim-kaartjes zitten er ongeveer 55% in toestellen op Belgische bodem en 45% in het buitenland. Het getal van één miljoen slaat op alle geïnstalleerde sim-kaarten. Dat ligt wel wat hoger dan het aantal geactiveerde kaarten, waar Mobistar in zijn financiële rapportering naar verwijst.

De operator schat dat de economische toegevoegde waarde van zijn M2M-activiteit in ons land zowat 275 miljoen euro bedraagt, of omgerekend 500 euro per kaartje. Daarbij wordt niet allen gekeken naar de omzet uit mobiel dataverkeer, maar ook naar alle hardware, software en ondersteunende diensten die bij geconnecteerde toestellen komen kijken.

Mobistar pionierde al 13 jaar geleden met deze activiteit en denkt dat de markt nu op een omslagpunt zit, waarbij de groei de komende jaren exponentieel zal stijgen. ‘Voor ons gaat het al niet meer over het Internet of Things, maar over het Internet of Everything and Everybody’, zegt Stéphane Beauduin, die bij Mobistar verantwoordelijk is voor de bedrijvenmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud