Mobistar verrast met winstgroei

Jean Marc Harion, CEO van Mobistar. ©Dieter Telemans

De mobiele operator verhoogt zijn winstprognose voor 2015 na een onverwacht sterk derde kwartaal.

Mobistars klantenbestand steeg het afgelopen kwartaal met 23.400. Het gros zijn sim-kaarten voor de communicatie tussen machines (drankautomaten, liften, enz.), het zogenaamde internet-of-things.

Maar ook bij de 'echte' klanten staat de operator weer zijn mannetje tegenover Proximus en Telenet. Er kwamen 9.700 mobiele abonnees (postpaid) bij, waarvan 8.300 in België en de rest in Luxemburg.  Ten opzichte van een jaar geleden - toen Mobistar zwaar op de sukkel was - kwamen er in ons land 19.000 nieuwe postpaidklanten bij, in Luxemburg bijna 4.700. Bij de minder rendabele oplaadkaarten (prepaid) verloor Mobistar 10.900 klanten.

Als we dieper op de klantengroei (8.300) inzoomen, zien we dat Mobistar vooral minder klanten ziet weglopen naar zijn concurrenten. Het klantenverloop ('churn' in het jargon) is gedaald tot het niveau van begin 2012. Eind 2012 piekte dat verloop nadat Telenet de mobiele markt had aangevallen met bijzonder scherpe prijzen. Mobistar schrijft de ommekeer toe aan de verbetering van zijn netwerk en de beloning van zijn klanten zoals de onbeperkte toegang tot Facebook en Twitter.

Mobistar profiteert daarnaast het groeiend aantal Belgen dat mobiel surft. En dat gebeurt almaar meer met een 4G-smartphone: bij Mobistar is dat één op drie smartphones, goed voor 800.000 4G-klanten. Daarmee maken klanten maximaal gebruik van het ultrasnelle mobiele netwerk (4G), wat ertoe leidt dat ze meer en langer surfen en duurdere data-abonnementen nemen. De voorbije negen maanden zag de operator de trafiek op zijn 4G-netwerk verdubbelen (+106%). Dat resulteert voor Mobistar in een hogere gemiddelde opbrengst per Belgische klant: het voorbije jaar steeg de zogenaamde 'ARPU' van 27,4 tot 28,3 euro.

Die trends leidden tot de volgende resultaten:

  • De omzet steeg in het derde kwartaal met een half procent tot 306 miljoen euro. Het is de eerste kwartaalgroei na een negatieve reeks van niet minder dan 16 kwartalen (!) of vier jaar. Analisten hadden op een nulgroei op 304 miljoen euro gerekend.
  • De bedrijfwinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) ging 11 procent hoger van 77,3 tot 86 miljoen euro. Het is tien jaar geleden dat Mobistar zijn winst ziet groeien. (zie grafiek) En dat terwijl analisten gemiddeld uitgingen van een daling tot 75,3 miljoen euro.

    De groei is het gevolg van de hogere opbrengst per gebruiker en de lagere reorganisatiekosten. Mobistar moest bovendien minder in nieuwe klanten investeren (minder directe kosten), want de bestaande klanten bleven meer dan de voorbije klanten zitten.
Mobistar ziet zijn winst voor het eerst in tien jaar groeien. Voor 2015 gaan we ervan uit dat de operator de beloofde 280 miljoen euro haalt. ©KVS

  • Ook de nettowinst zat in de lift: van 12,3 tot 22,7 miljoen euro. Daar bedroeg de consensus 14,2 miljoen euro.
  • De sterke ebitda-kwartaalprestatie laat Mobistar toe om zijn winstdoelstelling voor het volledige boekjaar te verhogen tot meer dan 280 miljoen euro. Eerder ging de operator uit van 260 à 280 miljoen euro. Na negen maanden staat de teller op 228,1 miljoen euro.

    Die prognose houdt geen rekening met de kosten die Mobistar maakt om volgend jaar een pakket digitale televisie en breedbandinternet te lanceren, op het netwerk van de kabelaars Telenet en Voo. Dit jaar gaat het om zowat 5 miljoen euro (3,8 miljoen na negen maanden) bovenop 5 miljoen euro aan kosten die voordien al werden gemaakt. Financieel directeur Ludovic Pech stelt dat het kabelaanbod niet op Mobistars resultaten zal wegen.

Televisie

In de strijd met Proximus en Telenet/BASE had Mobistar graag volgende maand uitgepakt met digitale televisie en breedband, gecombineerd met zijn mobiele diensten. Zo'n pakket is broodnodig aangezien de meeste Belgen hun telecomdiensten bij één en dezelfde leverancier afnemen.

Maar dat is zonder de regulatoren gerekend. Zij talmen met het vastleggen van de groothandelstarieven die Mobistar aan de kabelaars Telenet en Voo zal moeten betalen om hun netwerk te gebruiken voor zijn tv- en breedbandaanbod. Met name de Waalse mediaregulator CSA laat op zich wachten, die beslist pas midden volgende maand. Daardoor kan Mobistar ten vroegste pas eind januari in actie komen.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda), 86 miljoen euro, kwam bijna 11 miljoen euro hoger uit dan de analistenconsensus.

Het gros, twee derde, van die positieve verrassing is te danken aan de groei van de gemiddelde opbrengst per klant en de lagere 'investeringen' in nieuwe klanten omdat de bestaande minder gaan lopen naar de concurrenten.

De rest van de 'outperformance' komt van het onveranderd houden van de provisie voor de Waalse pyloontaks op 21,6 miljoen euro. Daardoor is er een 'win' tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. Hoeveel precies, geeft Mobistar niet prijs. Over heel 2014 bedroeg de provisie 24 miljoen euro. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud