Nokia keldert door getalm met 5G

Nokia-topman Rajeev Suri vorig jaar op het Mobile World Congress in Barcelona. ©REUTERS

De Finse netwerkproducent voorspelt dat hij pas in 2020 de vruchten zal plukken van zijn nieuwe mobiele technologie.

Nokia is een van de grootste dalers op de Europese beurzen. Het aandeel kelderde bij de opening in Helsinki meer dan 7 procent. Ondertussen is het verlies wat teruggelopen, tot 5,7 procent. 

De fabrikant van apparatuur voor mobiele netwerken klopte in het vierde kwartaal de verwachtingen met zijn omzet en winst dankzij de Amerikaanse mobiele operatoren die hun investeringen in 5G op gang trokken. 5G staat voor technologie die draadloos internet naar een hoger niveau tilt. 

Nokia stevent af op een zwakke eerste jaarhelft en een slap 2019.

Maar algemeen zullen de wereldwijde operatoren pas in de tweede helft van dit jaar voluit voor 5G gaan, zegt topman Rajeev Suri. Daardoor stevent het bedrijf af op een zwakke eerste jaarhelft en een slap 2019.

De groei komt pas in 2020. 'Het doel blijft hetzelfde. Nokia stevent eropaf, maar de weg ernaartoe is hobbeliger dan verwacht', zegt een analist. 

Toch reageren beleggers erg teleurgesteld. Vorig jaar schoot het aandeel 29 procent hoger door het optimisme van CEO Suri. En door het geloof dat de Europese netwerkleveranciers Nokia en Ericsson zouden profiteren van de verbanning van marktleider Huawei uit de VS, AustraliĆ« en Japan

Marktaandeel afsnoepen

Suri gelooft nog altijd dat Nokia dit jaar marktaandeel kan afsnoepen van het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson. Het is afwachten hoeveel imagoschade Huawei heeft opgelopen door de beschuldigingen dat de Chinese overheid diens technologie kan gebruiken om te spioneren. 

Zowel Ericsson als Nokia hield zich de voorbije weken op de vlakte over de hetze tegen Huawei. Beide bedrijven produceren in China en leveren hun technologie aan Chinese mobiele operatoren. 'Het is aan de regeringen om te beslissen, niet Nokia', zei Suri tijdens de telefonische conferentie over de jaarresultaten. 

Ericsson pakte vorige week uit met een winstmarge die pas voor 2020 bedoeld was. De Zweden verwachten dat de netwerkmarkt dit jaar met 2 procent groeit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud