Nokia schrapt dividend

De Nokia Lumia-smartphone, die het bedrijf weer competitief moet maken op de smartphonemarkt - Foto Reuters ©REUTERS

De Finse gsm-reus Nokia betaalt over 2012 geen dividend uit. Dat is voor het eerst in de 143-jarige geschiedenis van het bedrijf. Nokia wil het geld gebruiken om een comeback te maken op de mobiele markt.

Nochtans had Nokia goed nieuws voor beleggers. Het bedrijf boekte, onverwacht, voor het eerst weer winst na zeven verlieskwartalen op rij. Maar de beslissing om geen dividend uit te keren, is zonder meer historisch. Zelfs tijdens de wereldoorlogen en na de ineenstorting van de Sovjet-Unie - toen een grote afnemer van de telecommunicatieapparatuur van Nokia - ging het bedrijf gewoon door met winst naar de aandeelhouders te laten vloeien.

Helemaal onverwacht komt de aankondiging wel niet. De meeste analisten hadden een dividendsprong voorspeld. Anders zou Nokia 750 miljoen euro uit zijn cashreserves moeten putten. Die bedroegen op het einde van het vierde kwartaal nog 4,4 miljard euro. Want ondanks de onverwachte winst in het vierde kwartaal dook Nokia over heel 2012 nog 3,1 miljard euro in het rood.

De nettowinst in het vierde kwartaal kwam uit op 202 miljoen euro, of 5 eurocent per aandeel. Een jaar eerder dook het bedrijf nog 1,1 miljard euro in het rood. Analisten hadden ook nu een verliescijfer verwacht van 7 eurocent per aandeel. De omzet daalde met 20 procent tot 8,04 miljard euro, wat dan weer nipt onder de gemiddelde analistenverwachting van 8,1 miljard lag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud