Nokia springt op obligatietrein

Stephen Elop, de CEO van Nokia.

De fabrikant van mobiele telefoons Nokia is van plan 750 miljoen euro op te halen via de uitgifte van een converteerbare obligatie. Het worstelende bedrijf wil daarmee zijn financiële positie verstevigen.

Nokia zit al een hele tijd in woelig vaarwater. Het bedrijf miste compleet de boot van de smartphones, een markt die nu volledig gedomineerd wordt door Samsung en Apple. Het bedrijf timmert aan de weg met toestellen die draaien op het Windows-besturingssysteem van Microsoft. Maar veel vruchten werpt dat voorlopig niet af. Vorige week liet Nokia nog maar eens een kwartaalverlies optekenen. Het bedrijf moet nu hopen dat de toestellen met Windows 8, dat eind deze week wordt gelanceerd, wel hun weg naar de consument vinden.

Door het lastige parket waar het bedrijf zich in bevindt, is ook de cashpositie aan het slinken. Aan het eind van het derde kwartaal had Nokia nog 3,56 miljard euro in kas. Dat lijkt veel, maar een kwartaal eerder was dat nog 4,2 miljard euro. Aan dat tempo van 'verbranding' zou Nokia snel in de problemen kunnen komen.

Het bedrijf handelt daarom proactief. Het wil 750 miljoen euro ophalen met de uitgifte van een converteerbare obligatie. Die moet volgens een persbericht dienen om 'de kapitaalstructuur voorzichtig te beheren, opkomende schuldaflossingen voor te bereiden, de liquide middelen te handhaven en om in te zetten voor algemene bedrijfsdoeleinden'.

De in gewone aandelen converteerbare obligatie loopt af in 2017. Ze moet investeerders tot dan 'normaal gezien' een coupon tussen 4,25 en 5 procent coupon opleveren.

Dat Nokia voor zijn financiering een obligatielening verkiest boven andere financieringsvormen is een 'sign of the times'. Het is voor bedrijven zelden interessanter geweest om bij de belegger aan te kloppen voor een lening. Door de extreem lage rente levert het spaarboekje quasi niets meer op voor wie wil sparen. Die spaarders steken hun geld dan liever in obligaties. Daardoor is het voor bedrijven ook erg goedkoop geworden om zich op die manier te financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud