Advertentie
Advertentie

Nokia wil Alcatel-Lucent overnemen - 'geen ontslagen in Frankrijk'

©Bloomberg

De fusiegesprekken van de twee telecomapparatuurproducenten zijn vergevorderd. Aan de Franse regering beloofde Nokia de 6.000 jobs in Frankrijk te behouden.

Nokia  reageert daarmee op mediaberichten van maandagavond. Toen schreven onder meer Les Echos en de Financial Times dat het Finse bedrijf op de mobiele activiteiten van Alcatel-Lucent aasde.

In een persbericht maakt Nokia nu duidelijk dat het opzet veel breder is. Nokia en Alcatel-Lucent zijn in vergevorderde besprekingen over een 'potentiële volledige combinatie'. Daarbij zou Nokia een openbaar overnamebod lanceren op het Frans-Amerikaanse bedrijf. Michel Combes, topman van Alcatel-Lucent, mailde dezelfde boodschap naar zijn personeel.

Over zijn beweegredenen of de financiële kant van de zaak geeft de Finse producent van telecomapparatuur voorlopig geen uitleg.

Nokia wijst er wel op dat het onzeker is of de onderhandelingen ook zullen slagen. Of ze met andere woorden zullen resulteren in een of andere overeenkomst of transactie. Nokia zal hierover te gepasten tijde communiceren.

Als de twee producenten van telecomapparatuur effectief de krachten bundelen, zou een Europees concern ontstaan met een marktwaarde van meer dan 40 miljard euro.

Franse overheid

De Franse president François Hollande ontving dinsdagnamiddag de CEO's van beide ondernemingen, Rajeev Suri van Nokia en Michel Combes van Alcatel-Lucent. De Franse minister van Economie, Emmanuel Macron, verklaarde achteraf dat Nokia van Frankrijk het centrale R&D-center kan maken. En dat de Finnen niet zullen snoeien in de 6.000 Franse jobs. 'Nokia heeft zich daar ten volle voor geëngageerd', zei Macron. 

Het is de Finnen duidelijk niet ontgaan dat Parijs een handje weg heeft van economisch protectionisme. Dat bleek vorige week nog. Toen stuurde de regering aan op een overname van het videokanaal Dailymotion door een Europese groep.

Het Élysée had vooraf aangekondigd dat het niet zou communiceren na de ontmoeting met de twee CEO's. Maar Nokia's beloftes hebben Hollande duidelijk zijn mening doen herzien.

Gsm's

Nokia was een tiental jaar 's werelds grootste fabrikant van gsm's, tot het werd ingehaald door Samsung. In april 2014 verkocht Nokia zijn mobiele telefoons aan Microsoft. De 5,4 miljard euro die dat opbracht, hield het Finse bedrijf grotendeels op zak.

Nokia stelt wereldwijd bijna 55.000 mensen te werk, Alcatel-Lucent bijna 53.000. Het Frans-Amerikaanse bedrijf heeft ook twee vestigingen in ons land: Antwerpen en Gosselies. Daar werken zowat 1.400 mensen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud