Oeganda zet Belgische CEO het land uit

MTN is een Zuid-Afrikaanse telecomgroep met meer dan 230 miljoen klanten in Afrika en het Midden-Oosten. ©RV DOC

Volgens de Oegandese politie is de deportatie gelinkt aan de nationale veiligheid.

De Belgische CEO van de Oegandese afdeling van gsm-operator MTN, Wim Van Helleputte, is donderdag het land uitgezet. Op bevel van de buitenlandminister Gen Jeje Odongo. 

Een politiewoordvoerder verklaarde dat de deportatie te maken heeft met de nationale veiligheid.

Donderdagvoormiddag werd Van Helleputte vier uur lang ondervraagd door de politie, militaire inlichtingendiensten en een antiterreureenheid, schrijft New Vision, een krant in handen van de overheid.

'MTN werd niet ingelicht over de reden van de deportatie, en werkt hard om de precieze redenen voor de deportatie te achterhalen', schrijft de operator op zijn Facebook-pagina.

'We zijn natuurlijk bezorgd over deze ontwikkelingen en hebben contact opgenomen met de autoriteiten om dit na te gaan, zodat we dit probleem kunnen oplossen. MTN Uganda is volledig geëngageerd om de wetten van het land te respecteren en binnen die wetten te opereren', stelt de dochter van de Zuid-Afrikaanse telecomgroep met ruim 230 miljoen klanten in Afrika en het Midden-Oosten. 

Handboeien

Volgens de Oegandese nieuwssite ChimpReports werd Van Helleputte in handboeien geëscorteerd naar de internationale luchthaven van Entebbe.

Verschillende Oegandese nieuwssites melden dat de voorbije weken verschillende andere buitenlandse MTN-toplui het landen werden uitgezet. Met name de Franse marketingbaas Olivier Prentout, de Italiaanse Elsa Mussolini (MTN mobile money) en de Rwandese Annie Tabura, hoofd sales en distributie bij MTN Rwanda.  

Totnotoe sprak enkel Mussolini zich uit over haar deportatie. Volgens de Italiaanse luidt de aanklacht: het aanzetten tot geweld door het financieren van oppositielid Robert Kyagulanyi, de muzikant Bobi Wine die politieker werd en een einde wil brengen aan de 32-jarige regeerperiode van president Yoweri Museveni. 

Beursgang

Onder druk van de Oegandese president was MTN ermee akkoord gegaan om te noteren op de Oegandese beurs. In een ontmoeting met MTN-topman Robert Shuter, vorige maand, zei president Museveni dat 'dit belangrijk is om lokaal eigenaarschap toe te laten, zodat een deel van de winsten in Oeganda blijven'.

MTN Oeganda, goed voor 11 miljoen klanten, duidde ondertussen technologiebaas Gordian Kyomukama aan als waarnemend CEO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud