Ons land zet Chinese Huawei aan de deur

Het Chinese Huawei, vandaag de hofleverancier van Proximus en Orange Belgium, grijpt naast een monsterdeal. ©Peter Hilz

De mobiele operatoren Proximus en Orange Belgium gaan in zee met de Europese spelers Ericsson en Nokia. Voor de bouw van hun nieuwe 5G-netwerk én de modernisering van hun bestaande netwerken (2G, 3G en 4G).

Proximus maakte vrijdagochtend als eerste Belgische telecomoperator bekend wie zijn 5G-netwerk mag bouwen én de bestaande netwerken (2G, 3G en 4G) zal vernieuwen. Het Zweedse Ericsson neemt de kernapparatuur voor zijn rekening, het Finse Nokia de masten met antennes.

Ook Orange Belgium kiest voor Scandinavië

Net als Proximus gaat Orange Belgium voor zijn bestaande en nieuwe mobiele netwerk in zee met het Zweedse Ericsson (kern) en het Finse Nokia (masten met antennes).

Een logische beslissing, de concurrerende mobiele operatoren werken samen voor de aankoop van netwerkapparatuur. Proximus en Orange Belgium duwen tegen 2023 Huawei uit al hun netwerken (2G, 3G en 4G). De Chinese masten met antennes worden vervangen door Finse apparatuur van Nokia, en de kern wordt vernieuwd door Ericsson.

Die defenestratie doet zich ook voor in andere landen. Zo vervangt het Franse Bouygues tegen 2028 3.000 antennes van Huawei. Dat gebeurt na de beslissing van de Franse autoriteiten om de Chinese technologie te verwijderen uit dichtbevolkte gebieden.

Britse parlementsleden raden de regering Johnson aan sneller dan gepland Huawei uit de mobiele netwerken te verwijderen. De huidige deadline staat op 2027. In het veiligheidsrapport dat ze donderdag publiek maakten staat dat er ‘duidelijk bewijs van samenspanning’ is tussen Huawei en ‘het apparaat van de Chinese Communistische Partij’. Huawei noemt het rapport ‘niet geloofwaardig omdat het op meningen in plaats van op feiten steunt’.

Het beursgenoteerde overheidsbedrijf bevestigde het bericht in De Tijd in een persbericht.

Bye bye Huawei

Dat wil zeggen dat het Chinese Huawei, vandaag de hofleverancier van Proximus en Orange Belgium, naast de monsterdeal grijpt. 5G zal niet ‘made in China’ zijn, in tegenstelling tot het huidige 4G-netwerk. Maar ook dat verandert: tegen eind 2023 wordt alle technologie van Huawei vervangen door die van Ericsson en Nokia.

Huawei België reageert sportief. 'De beslissing is het resultaat van een tender georganiseerd door de operatoren en het resultaat van een vrije markt', zegt de woordvoerster.

Het verlies van de twee grote klanten zal ongetwijfeld een impact hebben op het aantal medewerkers van het Chinese bedrijf in ons land. 'Huawei begon zijn activiteiten in België in 2007 en is hier diep verankerd, met naast de netwerkapparatuur ook een consumentenbusiness, twee onderzoekscentra en een cybersecuritycenter. Onze inzet blijft ongewijzigd.'

Huawei België, 200 medewerkers groot, boekte vorig jaar 4 miljoen euro winst op een omzet van 215 miljoen euro.

Veiligheidsraad

Proximus - en ook Orange Belgium (zie hiernaast) - kleurt met de beslissing binnen de lijnen van de Nationale Veiligheidsraad. Die vraagt ‘leveranciers met een hoog risicogehalte’ - lees: Chinese bedrijven - uit de kern en de ruggengraat van het netwerk te weren. De Europese Commissie raadt de lidstaten aan op minstens twee leveranciers een beroep te doen, om de risico’s te spreiden.

Ons land zit daarmee op dezelfde lijn als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die streng toezien op de invulling van hun kritieke infrastructuur. Het 5G-netwerk, dat snellere downloadsnelheden biedt, zal in eerste instantie bedrijven en ziekenhuizen innovatiever en efficiënter laten werken. In dat opzicht is het veiliger te kiezen voor bedrijven van Europese bondgenoten.

De Chinese bedrijven Huawei en ZTE krijgen klappen sinds de Verenigde Staten de wereld ervan overtuigen dat China via hun apparatuur spioneert. De defensiecommissie van het Britse parlement verklaarde donderdag ‘duidelijk bewijs van samenspanning’ te hebben gevonden tussen Huawei en ‘het apparaat van de Chinese Communistische Partij’. Huawei noemt het rapport ‘niet geloofwaardig omdat het op meningen in plaats van op feiten steunt’.

De heisa legt Ericsson en Nokia geen windeieren. De twee halen 80 procent van de 5G-contracten binnen. Zo gaan het Britse Vodafone en Swisscom in zee met de Zweden, terwijl BT voor de Finnen koos.

Besparing

Verschillende operatoren waarschuwden het voorbije jaar dat de netwerkfactuur met 'enkele honderden miljoenen euro' zou oplopen als Huawei - de goedkoopste speler in de sector - aan de kant moest blijven.

'Een Chinese ban zou heel disruptief zijn. Heel Europa is afhankelijk van Chinese leveranciers. Als je de helft van de markt uitsluit, stijgen de kosten van de operatoren', verklaarde Telenet-topman John Porter vorig jaar. Telenets netwerkleverancier is tot op heden ZTE. Voor 5G heeft het kabelbedrijf nog geen keuze gemaakt.

Proximus stelt in zijn persbericht dat het 'heel competitieve selectieproces' de groep toelaat zijn mobiele netwerk te vernieuwen tegen een lager dan geplande kostprijs. De besparing kan oplopen tot 80 miljoen euro, luidt het.

Nog dit: Mensen met een Huawei-smartphone hoeven zich geen zorgen te maken, ook op het netwerk van Ericsson en Nokia zal hun telefoon werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud