Opnieuw spontane acties bij Proximus

Het lopend sociaal overleg bij het telecombedrijf leidt tot onrust. ©Dieter Telemans

Bij Proximus-vestigingen op verschillende plaatsen in het land, zowel in Vlaanderen als Wallonië, braken maandag spontane acties los.

Het personeel kantte zich daarmee tegen het lopend sociaal overleg. Dat begon begin dit jaar, toen het bedrijf aankondigde 1.900 banen op de helling te zetten.

Proximus zet minstens 250 werknemers gedwongen thuis, werd eerder deze maand al duidelijk. Het laat ook 552 werknemers die eind volgend jaar ouder zijn dan 58 jaar vertrekken met 70 à 75 procent van hun loon. Proximus ontsnapte daarbij aan een boete die de regering-Michel heeft ingevoerd voor thuisblijvend personeel.

Onder meer bij het administratieve gebouw van Proximus in Brugge waren acties. Vooral de socialistische vakbond steunde de staking in Brugge. Zo’n 50 à 60 mensen legden het werk neer of bleven thuis. Ongeveer 30 werknemers voerden ter plaatse actie. Rond de middag eindigde die actie.

De vergadering over het sociaal plan duurde meer dan acht uur, maar wezen lijke vooruitgang is niet geboekt.
Bart Neyens
ACOD

De bonden zaten maandag net voor de laatste keer samen met de bemiddelaars over het sociaal plan. Dat is niet meer fundamenteel gewijzigd, bevestigt Bart Neyens, die het dossier voor de socialistische ACOD opvolgt. ‘De vergadering duurde meer dan acht uur, maar wezenlijke vooruitgang is niet geboekt.’

Tegen woensdag moeten de teksten definitief zijn. Op 27 november volgt een paritair comité. Het bedrijf zet parallel de zoektocht naar een opvolger van CEO Dominique Leroy voort. Volgens de laatst beschikbare informatie is er een shortlist van een vijftal kandidaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud