Oprichter Huawei: ‘Amerika onderschat ons'

Ren Zhengfei reageerde in de Chinese pers op de Amerikaanse sancties tegen zijn bedrijf. ©AFP

Ren Zhengfei, de Chinese oprichter van de techreus Huawei, zegt dat de Amerikanen er niet in zullen slagen zijn bedrijf te isoleren. Hij reageert daarmee op het Amerikaanse verbod om nog zaken te doen met Huawei.

Ren Zhengfei is in normale tijden een mediaschuwe man, maar de Amerikaanse sancties tegen zijn bedrijf doen hem nu toch reageren. ‘Het Amerikaanse politieke personeel toont met zijn manier van handelen dat het onze kracht onderschat’, zei hij aan Chinese journalisten.

Volgens Ren zullen de Amerikaanse sancties, die volgens hem niets te maken hebben met spionage en alles met economische rivaliteit, geen gevolgen hebben voor de activiteiten van Huawei en de aanleg van 5G-netwerken, de nieuwe generatie mobiele netwerken voor supersnel internet. ‘Voor 5G hebben we een voorsprong van twee tot drie jaar op andere bedrijven’, stipte hij aan.

De Huawei-topman zei ook dat hij niet plotsklaps de aankopen bij Amerikaanse chipleveranciers zoals Qualcomm zal stopzetten. ‘Maar als er problemen zijn met de bevoorrading, hebben we alternatieve opties’, klinkt het. Volgens Ren Zhengfei werd voor de handelsoorlog al maar de helft van zijn chips door Amerikaanse bedrijven geleverd. ‘Men zal er niet in slagen ons van de rest van de wereld te isoleren.'

Consumenten

Analisten vragen zich vooral af hoe consumenten zullen reageren op de beslissing van Google om niet meer met Huawei samen te werken. De kans bestaat dat veel mensen de smartphones en tablets van het Chinese merk links laten liggen als die niet langer de vertrouwde Google-software bevatten.

Ren minimaliseert ook dat probleem, dat hij ‘zonder groot belang’ noemt. Hij zei dat Huawei met Google overlegt om samen naar oplossingen te zoeken.

Aan het handelsconflict hangt voor de Chinese zakenman trouwens een heel persoonlijke kwestie vast. Zijn dochter Meng Wanzhou, die financieel directeur is, wordt in Canada vastgehouden op vraag van het Amerikaanse gerecht, dat haar uitlevering vraagt. Die zaak heeft te maken met de Amerikaanse beschuldiging dat Huawei zaken doet met het Iraanse regime.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud