Orange Belgium bevestigt interesse in Waalse telecomspeler VOO

Michaël Trabbia, de CEO van Orange Belgium. ©BELGA

Zo'n project zou de facto betekenen dat er in Wallonië en Brussel een Franstalige tegenhanger van Telenet ontstaat. En nationaal een stevigere concurrent voor Proximus.

De mobiele operator Orange Belgium (het voormalige Mobistar) zocht begin deze week via een brief formeel toenadering tot Nethys, de Luikse groep die de telecomspeler VOO controleert. De informatie werd naar buiten gebracht door onze zusterkrant L'Echo.

Orange Belgium  polst in die brief bij de Luikse intercommunale of er interesse is om het mobiele aanbod van Orange en het tv-kabelaanbod van VOO dichter bij elkaar te brengen. Het samengaan van die activiteiten zou een 'Waals Telenet' creëren.

Orange Belgium bevestigt nu de toenaderingspoging. Het onderstreept dat het in dit stadium louter om 'een gewone blijk van interesse gaat, met alle respect voor het bestuur van Nethys en Brutélé (het bedrijf boven het merk VOO, red.)'. Volgens Orange zou een industrieel partnerschap met Nethys en Brutélé 'de beste opportuniteit' bieden voor zowel alle partijen als hun klanten, medewerkers en aandeelhouders.

Consument

'Een dergelijke samenwerking zou kunnen leiden tot de oprichting van een convergente nationale telecomoperator met sterke wortels in Wallonië en Brussel, met daarbij de lancering van een belangrijk investeringsplan voor meerdere jaren ten voordele van zeer snelle vaste en mobiele netwerken in Wallonië en Brussel', luidt het. 'Het zou een gezonde structurele concurrentie creëren tussen drie convergente spelers op de Belgische markt en dat in het voordeel van de consument.'

Die boodschap staat ook in de brief die Michaël Trabbia, de CEO van Orange Belgium, en Gervais Pellissier, de zonedirecteur Europa van de Franse telecomreus, aan Nethys-CEO Stéphane Moreau en voorzitter Pierre Meyers hebben gestuurd.

'De troeven van onze beide groepen, hun ambities in Wallonië en hun complementariteit bieden een unieke opportuniteit om onze krachten te bundelen en een belangrijke speler in het zuiden van het land te doen ontstaan’, staat in de brief. Als de interesse wederzijds is, zegt Orange Belgium met 'een becijferd aanbod' te zullen komen dat de goedkeuring heeft van de moedergroep.

Herverkaveling

Met de opmerkelijke brief is het in elk geval duidelijk dat ook Orange een rol wil spelen in de mogelijke herverkaveling van het telecomlandschap in Franstalig België.

De timing van de brief is opmerkelijk, want onlangs was er nog een belangrijke deal tussen Nethys en Telenet. VOO biedt zijn mobiel aanbod vanaf volgend jaar via het netwerk van Telenet  aan. Die overeenkomst voedde de speculatie over een toenadering tussen Telenet en VOO.

Orange heeft nog geen reactie gekregen van Nethys.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect