Orange Belgium strikt recordaantal televisieklanten

Michael Trabbia, de CEO van Orange Belgium. ©BELGA

De sterke groei van het televisieaanbod LOVE moet ook in 2020 de groei van de nummer drie van de Belgische telecom schragen.

Orange Belgium   had op de beurs een moeilijk jaarbegin, mogelijk biedt het kwartaalrapport soelaas. De dienstenomzet van de would-be prijzenbreker op de Belgische telecommarkt - dus exclusief hardware zoals de doorverkoop van mobieltjes - steeg met een stevige 6,5 procent naar 222,8 miljoen euro. Dat is beter dan de 219 miljoen waar analisten op rekenden. 

De belangrijkste groeimotor is LOVE, het scherp geprijsde televisieaanbod van Orange Belgium. Orange Belgium strikte over het vierde kwartaal 25.000 nieuwe klanten, een record sinds de lancering in 2016. De teller staat nu op 258.000, 43 procent meer dan een jaar eerder. 

EBIT-TAAL

Orange Belgium introduceerde vorig jaar het mondvol 'EBITDAaL'. Het gaat nog altijd om de winst vóór rentelasten, belastingen en afschrijvingen (ebitda). Maar wel ná leasekosten. Dat is een gevolg van een nieuwe boekhoudregel (IFRS16), die bedrijven verplicht hun leaseschulden op de balans te nemen.

Een neveneffect van die nieuwe boekhoudregel is dat de ebitda minder dan ooit een goede graadmeter is van de cashgeneratie van een bedrijf, omdat die geen rekening houdt met de rentelasten verbonden aan de operationele kosten. Dat lost Orange Belgium op met de toevoeging 'aL'.

 

De telecomoperator meldt dat zijn kabelaanbod voor het derde kwartaal op rij een positieve operationele winst draaide, ondanks de tot nader order vrij dure huurtarieven die Orange Belgium als virtuele operator voor het kabelnetwerk van Telenet moet betalen. De operationele cashflow blijft wel negatief, al werd die cash drain in 2019 wel bijna gehalveerd tot 31,7 miljoen euro. 

Prijzenbrekers

De telecomwaakhond BIPT kondigde in de zomer van 2019 aan vanaf later dit jaar fors lagere huurtarieven af te dwingen, wat would-be prijzenbrekers beter moet wapenen om de jacht in te zetten op de dure bundels van de marktleiders Proximus en Telenet. 

-36 miljoen
Schuldafbouw
De schuldenlast van Orange Belgium is in 2019 met 36 miljoen verminderd tot 234 miljoen euro.

De brutobedrijfswinst (het mondvol EBITDAaL, zie inzet) gaat 6 procent hoger naar 79,6 miljoen euro. Ook die is beter dan verwacht: analisten verwachtten een beperkte stijging, tot 78,4 miljoen euro. De toename kwam er ondanks enkele extra kosten, zoals de rechten voor het merk Orange die Brussel sinds vorige lente aan het Parijse moederbedrijf moet storten.

©rv

Merk wel dat de bedrijfswinst, na afschrijvingen dus, met 10,9 miljoen euro in het vierde kwartaal slechts een zevende van de brutobedrijfswinst beloopt (zie screenshot). 

Netto stijgt de winst over het vierde kwartaal naar 11 miljoen euro. Over heel 2019 gaat de groepswinst van 32,4 naar 34 miljoen euro of 0,57 euro per aandeel.

Dividend

De telecomoperator verhoogt het dividend van 50 naar 60 cent en keert meer dan de integrale nettowinst uit aan de aandeelhouders. Voor die verwennerij verwijst het bedrijf naar de 'vooruitzichten op middellange termijn'. De schuldenlast is in 2019 dankzij een solide cashflow met 36 miljoen verminderd tot 234 miljoen euro. 

Voor 2020 voorspelt CEO Michaël Trabbia een brutobedrijfswinst (EBITDAaL) van 310 à 330 miljoen euro. Dat is een stijging van 7 procent tegenover de 300 miljoen euro over 2019 en in lijn met de verwachting van de analisten (322 miljoen).

Het stevige kwartaalrapport helpt het aandeel Orange Belgium in Brussel donderdag 2 procent hoger naar 18,60 euro. 

Telecomwaakhond BIPT kondigde vorige week aan dat hij een deel van de radiofrequenties voor het supersnel mobiel internet 5G tijdelijk op eigen houtje gaat toekennen. Op die manier wil het BIPT de politieke blokkade omzeilen. Orange Belgium vindt zo’n tijdelijke oplossing geen goede zaak.

‘Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat het onderwerp op tafel ligt. Het is dringend nodig dat 5G vooruitgaat. Het voorstel van het BIPT biedt echter geen echte oplossing voor de uitrol van 5G in België’, zei topman Michaël Trabbia op de persconferentie over de kwartaalcijfers. ‘We dreigen er tijd mee te verliezen.’

De uitrol van 5G moet naar zijn mening in ‘goede omstandigheden’ kunnen plaatsvinden. Hij stelt drie voorwaarden.

In de eerste plaats moet de toekenning van de 5G-rechten voldoende visibiliteit bieden. Het moet om licenties op lange termijn gaan, met een looptijd van 20 jaar. Die lange termijn is volgens Trabbia nodig met het oog op het rendement op kapitaal. De telecomoperatoren zullen immers zwaar moeten investeren om een 5G-netwerk uit te bouwen.

Een tweede voorwaarde betreft de frequentiebreedte, die voldoende groot moet zijn. ‘Spectrum is een zeldzaam goed. Daarom pleiten we ervoor dat aan de toekenning van een spectrum de verplichting wordt gekoppeld dat spectrum ook daadwerkelijk te gebruiken.’

Een derde kwestie die een oplossing moet krijgen zijn de milieunormen. De huidige normen laten de uitrol van 5G niet toe in Brussel en zijn restrictief in Wallonië, aldus Trabbia.

KL

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud