M/V van de dag

Orange-topman stapt op na veroordeling

Stéphane Richard, de topman van Orange. ©Photo News

Het hof van beroep in Parijs heeft Stéphane Richard, de topman bij het telecombedrijf Orange, veroordeeld tot een celstraf van een jaar met uitstel en een boete van 50.000 euro.

Het is een week van extremen voor Stéphane Richard, de CEO van het Franse telecombedrijf Orange. Eerder deze week slaagde zijn Belgische dochter erin Telenet af te troeven in de race om de Waalse kabelexploitant VOO. Nu Orange zelf in het bezit van een kabelnetwerk komt, kan het zich commercieel verder ontplooien.

De champagneflessen die voor die gelegenheid werden ontkurkt, waren wellicht nog niet opgehaald door de vuilnisophaling toen Richard minder aangenaam nieuws kreeg. Het hof van beroep in Parijs veroordeelde de topman van Orange woensdag tot een celstraf van een jaar met uitstel. Hij krijgt ook een boete van 50.000 euro.

Richard kon gisteravond moeilijk anders dan zijn ontslag indienen bij Orange. Eerder liet de Franse overheid - die een kwart van het bedrijf bezit - verstaan dat hij moest opstappen bij een veroordeling.

De essentie

  • Stéphane Richard is al tien jaar de CEO van Orange. Voordien bouwde hij een indrukwekkende carrière uit in de Franse politiek. Hij was onder meer kabinetschef bij Christine Lagarde.
  • Richard is in beroep veroordeeld in een ingewikkelde fraudezaak rond de Franse zakenman Bernard Tapie.
  • De vraag is of zijn positie als CEO houdbaar is.

Die gaat terug tot een ingewikkelde fraudezaak uit 1993 rond de ondertussen overleden Franse zakenman Bernard Tapie. Richard was toen de kabinetschef van toenmalig minister van Financiën Christine Lagarde. In eerste instantie werd hij vrijgesproken voor medeplichtigheid aan fraude. Maar het hof van beroep in Parijs kwam daar dus op terug.

Mijn netwerk is het gevolg van wat ik heb gedaan. En niet de oorzaak
Stéphane Richard
CEO Organge

De nonchalant ogende Richard, die zijn carrière begon als financieel inspecteur, was zo opgelucht toen hij in eerste aanleg werd vrijgesproken. 'Dit opent mijn horizon', zei hij aan de Franse krant Libération. Van blijdschap stemde hij zelfs in om met zijn hond Petra te poseren voor de foto die het artikel begeleidde.

Wie wil leren netwerken, moet daarvoor volgens Franse media bij de topman van Orange zijn. Richard, die opgroeide in de Gironde, maakte er nooit een geheim van dat hij elke Fransman die in het land iets te zeggen heeft, kan opbellen op zijn gsm. Al haat hij het gereduceerd te worden tot dat indrukwekkende adresboek. 'Mijn netwerk is het gevolg van wat ik heb gedaan. Niet de oorzaak.'

Richard is populair bij zijn medewerkers bij Orange. Zelfs concurrenten kunnen weinig slechts kwijt over de man. 'Als we hem over een meningsverschil bellen, stelt hij een lunch voor om erover te praten', zegt Xavier Niel, de oprichter van de telecomoperator Free, in een interview. 'En je kunt niet anders dan zijn kwaliteiten in zijn werk herkennen. Het bedrijf doet het goed.' Dat heeft hij volgens vriend en vijand verwezenlijkt door altijd vast te houden aan zijn strategie: investeren in de uitbouw van netwerken, met name in de uitrol van glasvezel.

Als we hem over een meningsverschil bellen, stelt hij een lunch voor om erover te praten.
Xavier Niel
Oprichter Free

Sinds de zaak-Tapie en enkele kleine gezondheidsproblemen leidt Richard een iets meer teruggetrokken leven. De kleinzoon van een herder uit de Cevennen, een streek die gekenmerkt wordt door het protestantisme, heeft zich enkele jaren geleden laten dopen. Niet dat hij religieus is. 'Ik ben geïnteresseerd in vragen over de oorsprong van de wereld, het goddelijke', vertelde hij in hetzelfde interview met Libération.

Richard zal zich bij Orange niet lang meer op die grote vragen toeleggen. Hij vertrekt wanneer een nieuwe topman is aangeduid of ten laatste op 31 januari. Richard, die de beschuldigingen 'ongegrond' noemt, gaat alleszins in beroep tegen de uitspraak van het Franse hof, liet hij in een verklaring weten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud