Franse moeder haalt Orange Belgium van de beurs

Xavier Pichon, CEO van Orange Belgium. ©BELGA

Orange heeft 622 miljoen euro veil om de volledige controle te krijgen over de nummer drie van de Belgische telecom.

Het scenario van een uitkoop van de minderheidsaandeelhouders van Orange Belgium door zijn hoofdaandeelhouder - ook toen ze respectievelijk nog Mobistar en France Télécom heetten - duikt al decennia met de regelmaat van de klok op in de Belgische telecomsector. Het bleef tot nu toe bij speculaties.

Maar nu is het menens voor Orange. De Franse telecomgroep plant een bod op alle uitstaande aandelen van Orange Belgium die het nog niet in zijn bezit heeft, tegen 22 euro per aandeel. Het bod, dat volledig bestaat uit cash, vertegenwoordigt een premie van 36 procent tegenover de slotkoers van 16,22 euro woensdagavond.

Let wel: de prijs is lager dan de 23,46 euro - aangepast voor latere kapitaalverminderingen - waartegen de telecomoperator in oktober 1998 naar de beurs trok (zie grafiek). Inclusief geherinvesteerde dividenden boekt de aandeelhouder van het eerste uur jaarlijks een bescheiden rendement van 1,3 procent, leren data van Bloomberg.

Orange maakte zijn voornemen woensdagavond op een ongewoon laat uur bekend. Cash is geen probleem: Orange maakt op hetzelfde tijdstip bekend binnenkort 2,2 miljard gestort te krijgen van de Franse fiscus, na een juridische overwinning in een lang aanslepend conflict over de fiscale aftrekbaarheid van de verliezen bij de opgeslorpte dochter Cogecom.

De Franse groep bezit 52,9 procent van de aandelen van Orange Belgium. De rest van de aandelen - 28,3 miljoen stuks - is in handen van grote en kleine beleggers en kosten Parijs dus 622 miljoen euro, nauwelijks een derde van de fiscale meevaller. De raad van bestuur van Orange Belgium heeft kennis genomen van het bod en zal zo snel mogelijk bijeenkomen om het bod te onderzoeken.

Orange laat in één adem weten dat als het bod slaagt, het ook een beursexit van zijn Belgische tak overweegt. 'Een beursexit van Orange Belgium kan in die context overwogen worden, als de nodige drempels gehaald worden, omdat de strategische ambities behaald kunnen worden zonder een beroep te doen op de kapitaalmarkten.'

Drie beursexits

In enkele weken werden niet minder dan drie beursexits aangekondigd op Euronext Brussel. Eind oktober maakte de familie Sioen haar voornemen bekend om de gelijknamige specialist in technisch textiel na een kwarteeuw van de beurs te halen. Ze heeft daar ongeveer 160 miljoen euro voor veil.

Twee weken nadien lieten de ondernemersfamilies Donck en Desimpel weten dat ze een gelijkaardig scenario voor ogen hadden voor de specialist in crisisbestendige communicatiesystemen Zenitel. Ze bieden zo'n 39 miljoen euro om het bedrijf van de beurstabellen te doen verdwijnen.

Het jongste decennium verlieten tal van bedrijven Euronext Brussel. Parallel bleef het aantal nieuwkomers op de Brusselse beurstabellen beperkt. Als het bod van de familie Sioen slaagt, wordt Sioen Industries de nummer 20 (zie tabel hieronder). Zenitel en Orange Belgium meegerekend - ze staan nog niet op de tabel - loopt dat op tot 22. Die beursexits kwamen er via een bod van de (familiale) hoofdaandeelhouder van de betrokken bedrijven of op initiatief van een derde partij.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud