Advertentie
Advertentie
analyse

Overlevingsdrang jaagt Nokia op overnamepad

Nokia hoopt zich via een fusie met Alcatel-Lucent te wapenen om de concurrentie met Ericsson en Huawei aan te gaan. ©REUTERS

Het Finse telecombedrijf Nokia aast op een fusie met zijn Frans-Amerikaanse sectorgenoot Alcatel-Lucent. Via een fusie met Alcatel hoopt Nokia zijn overlevingskansen te verhogen. Maar er zijn nog wat obstakels te overwinnen.

Nokia bevestigde dinsdagmorgen dat het in vergevorderde onderhandelingen verwikkeld is met sectorgenoot Alcatel-Lucent. De Finnen willen alle activiteiten van de Frans-Amerikaanse groep overnemen.

Als Nokia in zijn opzet slaagt, zouden drie van de vier vroegere grote bouwers van apparatuur voor telecomnetwerken in Europa onder één dak terechtkomen.

Siemens

Het gaat om het intussen met Lucent uit de VS gefuseerde Alcatel, Nokia zelf en het Duitse Siemens - dat eerst zijn telecomtak in een joint venture met Nokia onderbracht en er daarna helemaal uitstapte. Het nummer vier is Ericsson uit Zweden.

Ericsson is een heel stuk groter dan Nokia en dat is meteen een van de verklaringen voor de strategische zet van de Finnen. Maar allicht meer nog speelt de Chinese concurrentie van onder meer Huawei daarbij een rol. De Chinezen hebben de markt al grondig door elkaar geschud en de westerse producenten in het defensief gedrongen.

Debacle

De fusiegesprekken tonen ook aan dat Nokia niet van plan is zich te laten doen na het debacle met zijn gsm-divisie, die ooit ongenaakbaar wereldleider was en nu uit armoede is ondergebracht bij de Amerikaanse gigant Microsoft.

De Finnen zijn zich al sinds 1865 voortdurend aan het heruitvinden en hebben daarbij al heel wat watertjes doorzwommen. Ooit fabriceerden ze zelfs toiletpapier en rubberen laarzen.

Politiek

Het is evenwel nog geen gelopen race voor Nokia. Het concern moet vooral de Franse politiek weten te overtuigen, die met de overnameperikelen rond de Europese YouTube-variant Dailymotion de voorbije maanden aantoonde dat ze niet vies is van flink wat protectionisme.

De berichten over de fusiegesprekken tussen Nokia en Alcatel-Lucent laten de Franse autoriteiten alvast niet koud. Dat bleek dinsdagmorgen.

Gevolgen

'We zullen met veel aandacht bekijken wat de gevolgen van een eventuele fusie zijn voor de werkgelegenheid en voor de telecomactiviteiten in hun geheel', liet het Franse ministerie van Economische Zaken weten.

De Franse regering voegde eraan toe zo snel mogelijk meer details te verlangen over de plannen. 'Dan kunnen we oordelen over de relevantie van het industriële project en kunnen we nagaan of de fusiegroep kan uitgroeien tot de 'Airbus van de telecomsector', een Europese kampioen die op wereldschaal kan concurreren', klonk het.

Zwaar weer

Toen Alcatel-Lucent in 2013 in erg zwaar weer zat, was er al eens speculatie over mogelijke overnames. De protectionistische reflex bij de Franse overheid bleef toen ook niet lang achterwege. 

De toenmalige Franse minister van Economische Zaken, Arnaud Montebourg, spoorde Franse bedrijven destijds al aan Alcatel-Lucent een reddende hand te reiken. De Franse overheid heeft op de groep het etiket 'strategisch' gekleefd. 

Culturele verschillen

Behalve mogelijke politieke obstakels zijn er na een eventuele fusie tussen Nokia en Alcatel-Lucent ook culturele verschillen te overbruggen. Alcatel-Lucent heeft al heel wat Amerikaans-Europese spanningen achter de rug en nu zou daar nog een Noord-Europese culturele component bijkomen. 

De fusiegroep Alcatel-Lucent ontstond eind 2006. Toen sloegen het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent de handen in elkaar. In het nieuwe concern hadden de aandeelhouders van Alcatel een belang van 60 procent, die van Lucent een van 40 procent.

Hoofdzetel

De Fransen wisten ook te bedingen dat de hoofdzetel in Parijs gevestigd bleef, zodat de nieuwe onderneming onder het Franse handelsrecht bleef vallen.

Voor de fusie een feit kon worden, moest Alcatel wel zijn satelliet- en veiligheidsactiviteiten afstoten. Die poot werd destijds ondergebracht bij de Franse defensiegroep Thales.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud