nieuwsanalyse

Personeel Proximus vreest zwaar banenverlies

De bonden vrezen dat 1 op de zes banen op de tocht staan. ©Photo News

Proximus-topvrouw Dominique Leroy waarschuwt al ruim een halfjaar dat de komst van een vierde mobiele speler een impact zal hebben op de werkgelegenheid. Ze wil haar bedrijf klaarstomen voor de concurrentie. De bonden vrezen zwaar banenverlies.

Terwijl de raad van bestuur van Proximus dinsdagnamiddag bijeenzat in de torens aan het Brusselse Noordstation, meldde de vakbond ACOD dat hij in de wandelgangen had vernomen dat in die vergadering verregaande besparingen werden besproken ‘op de kap van het personeel’.

ACOD-secretaris Bart Neyens plakte er ook een cijfer op: ‘2.000 jobs staan op de helling, of een op de zes.’ Een goedgeplaatste bron bevestigde ons dat een herstructureringsplan op tafel ligt. De vakbond ACV reageerde hoogst verbaasd op het nieuws. ‘We zijn bij Proximus een sociale dialoog in alle openheid gewend’, zei vakbondsman Ben Coremans.

In alle gevallen zal Proximus steeds de sociale dialoog respecteren en prioriteit geven.
Dominique Leroy
CEO Proximus

Proximus verklaarde na de raad van bestuur dat het budget voor 2019 en het driejarenplan besproken en goedgekeurd werden. ‘De #shifttodigital-strategie moet de transformatie van Proximus versnellen en het bedrijf voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst en de versnelling van de digitalisering. In die context werd ook besproken hoe Proximus de kosten kan optimaliseren om zijn efficiëntie te verbeteren in een steeds moeilijke marktomgeving.’

In het communiqué wordt geen melding gemaakt van een herstructurering of ontslagen. In de interne communicatie liet CEO Dominique Leroy één zin toevoegen: ‘In alle gevallen zal Proximus steeds de sociale dialoog respecteren en prioriteit geven.’

In politieke kringen is te horen dat de wettelijke procedures voor een herstructurering zijn opgestart. Leroy moet vandaag bij premier Charles Michel (MR) uitleg geven over haar plan.

Vierde speler

Leroy waarschuwt al ruim een halfjaar dat de komst van een vierde mobiele speler een impact zal hebben op de werkgelegenheid. Die extra operator naar België halen is een idee van voormalig minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) om de tarieven van Proximus, Telenet en Orange Belgium naar beneden te halen.

Eind oktober gaf Leroy nog aan dat ze de mogelijke intrede heel serieus neemt. ‘We houden onze strategie, de transformatie en de kosten tegen het licht’, luidde het toen. De uitkomst van die oefening kreeg de raad van bestuur eind vorig jaar een eerste keer onder ogen. Dinsdag lag het plan opnieuw op tafel.

Dit hebben we te danken aan minister De Croo.
Bart Neyens
ACOD-vakbondssecretaris

Proximus zag zijn personeelsbestand de voorbije tien jaar met bijna 4.000 banen krimpen, van 17.000 naar 13.000 werknemers. Dat gebeurde door natuurlijke afvloeiingen van (bijna) pensioengerechtigden. In het huidige herstructureringsplan zouden gedwongen ontslagen echter niet uitgesloten worden, zegt een bron.

‘Dit hebben we te danken aan minister De Croo’, reageert ACOD-vakbondssecretaris Neyens. ‘Door hem schiet de regering in eigen voet. Als de vierde speler er komt, zal de cashflow van Proximus dalen, wat het dividend kan drukken. Dat levert de regering nu jaarlijks 260 miljoen euro op. Als huidig minister van Begroting kan De Croo meteen berekenen wat zijn voorstel voor de belastingbetaler betekent.’

Over de mogelijke vierde speler wordt al maandenlang gespeculeerd. Het Franse Iliad wordt het vaakst genoemd. Het bedrijf van de telecommagnaat Xavier Niel zette vorig jaar de Italiaanse markt op zijn kop met een stuntaanbod voor de facto onbeperkt surfen. In amper 50 dagen stapten 1 miljoen Italianen over naar de Franse operator.

Ook in thuisland Frankrijk palmde Iliad vanaf 2012 snel een belangrijk deel van de markt in met goedkope tarieven. De keerzijde is dat de bestaande spelers - in dit geval Orange, SFR en Bouygues Telecom - hun inkomsten flink zagen dalen. Bij SFR leidde dat tot het ontslag van 7.000 werknemers, bij Bouygues Telecom van 2.000.

Plan B

Proximus-topvrouw Leroy lijkt de komst van Iliad of een andere speler niet te willen afwachten om haar groep klaar te stomen voor een jaar met hevige concurrentie, ook als die vierde speler niet opdaagt. Telenet-topman John Porter gaf eind vorig jaar aan dat het kabelbedrijf dit jaar een resem nieuwe producten lanceert. ‘Ik hoop dat mijn concurrenten een plan B hebben’, zei hij in een eindejaarsinterview met De Tijd.

Ondertussen schatten de analisten de kans dat er een vierde speler opduikt erg klein in. Dat komt omdat de toegangsvoorwaarden gaandeweg werden verstrengd, zodat de nieuwe operator niet langer een ‘free lunch’ krijgt maar meteen een forse investering moet doen. Bovendien gaf Iliad al aan dat België niet op zijn prioriteitenlijst staat.

Als de vierde speler 10 procent van de markt inpalmt, verliest Proximus potentieel - pro rata van zijn 44 procent marktaandeel en ervan uitgaand dat de vierde speler van de huidige drie spelers evenveel marktaandeel afpakt - zowat 160 miljoen euro omzet op een totale omzet (2017) van 5,78 miljard euro. Groeit de nieuwe speler op termijn naar 20 procent van de markt, dan moet het overheidsbedrijf het met zowat 320 miljoen euro minder omzet stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud