Proximus-aandeel tot donderdag geschorst

Proximus-topvrouw Dominique Leroy mocht in 2015 de openingsbel luiden op de Brusselse beurs. Dat gebeurde naar aanleiding van de naamsverandering van Belgacom naar Proximus. ©BELGA

De schorsing is het gevolg van het herstructureringsplan dat dinsdag lekte. De telecomgroep zegt dat ze donderdagochtend voorbeurs zal communiceren.

Het goedgekeurde driejarenplan van Proximus   bevat een herstructureringsplan, lekte dinsdag uit. Dat plan zet volgens de socialistische vakbond ACOD 2.000 jobs op de tocht. Dat is één op de zes banen. 

De telecomgroep ontkende noch bevestigde het gelekte nieuws dinsdag. Er kwam enkel een summiere mededeling dat in de raad van bestuur werd besproken 'hoe Proximus verder zijn kosten kan optimaliseren om zo zijn efficiëntie te verbeteren in een steeds moeilijkere marktomgeving'. 

Investor relations, de afdeling die instaat voor de contacten met investeerders, stuurde voorbeurs het bericht uit dat het aandeel van Proximus woensdag geschorst is. Het bedrijf plant donderdagochtend voorbeurs te communiceren. 

Woensdagavond overlegt CEO Dominique Leroy met de bonden. Donderdagochtend 8 uur is er een bijzonder paritair comité. 

Gezichtsverlies

Premier Charles Michel krijgt woensdag al tekst en uitleg van Leroy. De eerste minister ontbood de topvrouw van het overheidsbedrijf (met 53,5% in handen van de overheid) omdat hij misnoegd is dat hij pas dinsdag in de loop van de dag over de herstructurering hoorde.

Het nieuws komt de eerste minister bijzonder slecht uit. Hij hamerde heel zijn beleidsperiode op het belang van 'jobs, jobs, jobs'. Op een zucht van de verkiezingen in mei betekent een grote ontslagronde bij Proximus zwaar gezichtsverlies.

Vooral omdat Leroy er de jongste maanden meermaals voor waarschuwde dat de komst van een vierde mobiele operator, een idee van gewezen telecomminister Alexander De Croo (Open VLD), een impact zou hebben op de werkgelegenheid van Proximus. Een vierde speler zou volgens De Croo de mobiele tarieven van Proximus, Telenet en Orange Belgium naar beneden halen en de consument ten goede komen.

Parlement

De voorzitster van de Kamercommissie Infrastructuur Karine Lalieux (PS) wil Leroy en de vakbonden zo snel mogelijk uitnodigen voor een debat over de toestand binnen het bedrijf. Ook Ecolo-Groen vraagt uitleg in het parlement. Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke wil onder meer weten of er een link is tussen de mogelijke komst van de vierde speler en de geplande herstructurering. 'Het is essentieel dat we de impact kunnen inschatten op de werkgelegenheid en de investeringen in de sector.'

De PVDA noemt het plan onaanvaardbaar. 'De digitalisering moet ervoor zorgen dat het werk lichter wordt, niet dat 2.000 mensen hun werk kwijt raken', zegt Kamerlid Raoul Hedebouw. Hij wijst ook op de winst die het bedrijf de afgelopen jaren boekte en op het loon van de topvrouw (936.903 euro bruto in 2017). 'Daar moet je het geld gaan zoeken'. 

Meer winst

Het herstructureringsplan komt er nadat Leroy eind oktober nog de winstprognose (voor het boekjaar 2017) had verhoogd. Het telecombedrijf blijft klanten winnen met zijn tweemerkenstrategie: de Proximus-bundels tot 90 euro per maand en voor de klanten die weinig toeters en bellen én service wensen een Scarlet-pakket van 39 euro.  

Bij Proximus werken, inclusief 3.000 statutairen en 700 internationale medewerkers, ruim 13.000 mensen. Dat zijn er bijna 4.000 minder dan tien jaar geleden. De inkrimping gebeurde grotendeels door natuurlijke afvloeiingen en door oudere medewerkers geleidelijk met pensioen te sturen. Dit keer kunnen gedwongen ontslagen niet uitgesloten worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud