Proximus daagt Telenet uit in strijd om internet in de klas

©Photo News

De telecomoperator Proximus heeft zijn zinnen gezet op het onderwijs. Tegen eind 2023 wil hij alle Belgische middelbare scholen de mogelijkheid geven zich aan te sluiten op zijn glasvezelnet. In Vlaanderen is dat een frontale aanval op Telenet.

Proximus wil tegen eind 2023 alle Belgische middelbare scholen de mogelijkheid geven zich aan te sluiten op zijn glasvezelnet. Proximus biedt de internetconnectie aan samen met Signpost, de Belgische marktleider voor laptops en bijbehorende software in de scholen. De twee gaan een strategisch partnerschap aan.

Dat is zeker in Vlaanderen een frontale aanval op concurrent Telenet. De Mechelse telecomgroep had de voorbije jaren een raamovereenkomst met de Vlaamse overheid onder de naam Schoolnet. Basis- en middelbare scholen konden breedbandinternet afnemen zonder daarvoor een aparte openbare aanbesteding te moeten doen.

Het wordt voor bedrijven nu wel interessant zich ook op onze scholen te richten.
Ben Weyts
Minister van Onderwijs

Dat contract liep eind vorig jaar af. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) plant tegen september de gunning van een nieuw contract. Proximus maakt alvast zijn ambities duidelijk. Het trekt 10 miljoen euro uit om de scholen tegen eind 2023 uit te rusten met glasvezel. Dat komt boven op de 5 miljard die het al uittrok om tegen 2028 70 procent van België te dekken.

Het is niet verrassend dat de strijd om het internet in de klas nu losbarst. De Vlaamse overheid kondigde in december aan de komende twee jaar 375 miljoen euro in de digitalisering van het onderwijs te pompen. Die inspanning kwam boven op het jaarlijkse ICT-budget van 32 miljoen euro. 82 procent daarvan, of 307 miljoen euro, was bedoeld voor de aankoop van infrastructuur.

Dat lokt veel bedrijven die azen op een deel van de koek. ‘Het ICT-budget van de scholen lag tot nog toe gewoon te laag. Ze waren daardoor geen serieuze spelers voor private bedrijven. Maar nu wordt het voor bedrijven wel interessant zich op onze scholen te richten’, valt te horen op het kabinet van Weyts.

Laptops en lesmateriaal

Proximus hoopt, samen met zijn partner, de laptop- en softwareleverancier Signpost, vooral het verschil te maken door een all-informule.

Proximus hoopt, samen met zijn partner, de laptop- en softwareleverancier Signpost, vooral het verschil te maken door een all-informule. De digitalisering van de klas is een complexe zaak geworden. De gemiddelde ICT-coördinator ziet het bos door de bomen soms niet meer. 'Een school ziet zich geconfronteerd met heel veel digitale bouwstenen', stelt Jan Manssens, de directeur bedrijfsontwikkeling van Proximus. 'Er moet toegang zijn tot een netwerk, de laptops moeten de juiste software hebben, er is het digitaal lesmateriaal en idealiter is er altijd iemand bereikbaar in het geval van problemen.'

Het bedrijf dat al die problemen in één beweging oplost, wint de race, daarvan zijn Proximus en Signpost overtuigd. De twee bedrijven verbinden om die reden hun lot aan elkaar in een strategisch partnerschap. Proximus staat in voor de aansluiting op het glasvezelnet en biedt telecomkortingen aan leraren. Signpost tekent voor het onderhoud en de beveiliging, en kan dankzij het snellere internet gemakkelijker laptops met bijbehorende software en lesmateriaal uitrollen.

Ook in de dienstverlening willen de bedrijven het de scholen zo gemakkelijk mogelijk maken. Scholen die effectief supersnel internet via glasvezel willen afnemen nadat ze zijn aangesloten, betalen eenmalig een forfaitair bedrag van 5.000 euro voor de laatste kabel en draadloze wifipunten in de klassen. Daarna volgt een maandelijkse abonnementssom, ofwel voor alleen internet, ofwel in de Digipack-bundel met laptops, software en lesmateriaal erbij.

Het is niet alleen gemakkelijk, het kan ook goedkoop, betogen beide bedrijven. Ze stellen het aanbod voor als een vorm van publiek-private samenwerking. Proximus investeert als privaat (overheids)bedrijf 10 miljoen euro om de scholen voorrang te geven in zijn al lopende glasvezelplannen. 'Scholen kunnen van hun kant gebruikmaken van het geld dat de Vlaamse overheid vrijmaakte voor de digitalisering van het onderwijs in het kader van de Digisprong', zegt Manssens.

Rivaal Telenet

Alles in één bundel, gemakkelijk en goedkoop. Maar Proximus en Signpost botsen met die drie argumenten misschien wel op een zwaar tegenargument: de honkvastheid van scholen. Rivaal Telenet biedt dankzij een raamcontract met de Vlaamse overheid basis- en middelbare scholen al enkele jaren de optie aan om breedbandinternet af te nemen, zonder dat openbaar te moeten aanbesteden. Ook zij beloven het beheer en de beveiliging van het netwerk.

Telenet heeft zo een streepje voor, temeer omdat het ook de link legt met het lager onderwijs. Zijn Schoolnet-formule biedt ook de optie een netwerk aan te leggen tussen verschillende locaties van dezelfde scholengroep. Proximus en Signpost focussen voorlopig vooral op het middelbaar onderwijs, tenzij de lagere school zich bevindt op dezelfde locatie als de middelbare school.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud