Advertentie

Proximus: 'Dividend verlagen is niet gelijk aan besparen'

©BELGA

Op de aandeelhoudersvergadering van de telecomgroep wees topvrouw Dominique Leroy het voorstel van de vakbonden af om via een dividendverlaging extra middelen in huis te houden.

'De zaal heeft dit jaar meer kleur', grapte voorzitter Stefaan De Clerck aan het begin van de aandeelhoudersvergadering van Proximus . Hij verwees daarmee naar de in rood en groen getooide vakbondsmensen in de zaal.

Aan de ingang van de Proximus Lounge in Evere hadden de bonden een symbolische actie gevoerd tegen het herstructureringsplan dat bruto 240 miljoen euro moet opleveren. Aandeelhouders werd een bijdrage gevraagd voor de 1.900 werknemers die het bedrijf de komende drie jaren moeten verlaten.

Herstructurering

Een aandeelhouder pikte er tijdens de vragensessie op in met de opmerking dat hij gerust enkele centiemen van zijn dividend wil opofferen om mensen aan het werk te houden. De vakbonden, die niet willen weten van gedwongen ontslagen, stellen voor het dividend met 10 cent te verlagen tot bruto 1,40 euro per aandeel om het bedrijf aan meer middelen te helpen.

Het is een van hun 60 alternatieven om de 240 miljoen euro aan besparingen in te vullen. Andere voorstellen zijn de inkrimping van de directie en het investeren in media en gaming om nieuwe inkomsten aan te boren.  

In haar antwoord zette CEO Dominique Leroy de puntjes op de i. ‘Het dividend en de kosten zijn verschillende zaken. Het herstructureringsplan is nodig om Proximus klaar te stomen voor de toekomst en de kosten te verminderen. Die van onze concurrenten zijn veel lager. Het dividend verlagen haalt de kosten niet naar omlaag. Bovendien keren we altijd quasi de volledige cash flow (genereerde cash) uit, aan die regel kunnen we niet onderuit.’

Volgende week herneemt het sociaal overleg tussen directie en vakbonden. 

Proximus-topvrouw Dominique Leroy. ©BELGA

De topvrouw verzekerde desgevraagd ook dat het dividend geen impact zal merken van mogelijke extra investeringen in de uitrol van glasvezel (voor sneller breedbandinternet). Proximus pompt 1 miljard euro per jaar in die technologie. Wat als die investering wordt versneld tot pakweg 1,3 miljard euro per jaar?, wou een aandeelhouder weten.

Leroy: ‘We krijgen die vraag regelmatig van analisten. Eind dit jaar hebben we voldoende cijfers over de kosten en winst (klanten, gemiddelde opbrengst) van de glasvezelverbindingen. Op basis daarvan zullen we beslissen of de investeringen moeten worden vertraagd of versneld. We krijgen dan ook een beter zicht op de vergoeding die we zullen krijgen als we onze glasvezel moeten openstellen voor concurrenten.’ 

Om te besluiten: ‘Als de investeringen moeten worden versneld is onze balans sterk genoeg om extra schulden aan te gaan. Er zal geen impact zijn op het dividend.’ Proximus' dividend blijft over 2019 stabiel op bruto 1,50 euro per aandeel. Voor de volgende jaren moet de raad van bestuur nog een beslissing nemen. Het dividend levert de regering (53%) jaarlijks 270 miljoen euro op.

Gifpil

Dat staatsbelang verzekert de Belgische verankering, antwoordde directielid Dirk Lybaert op de vraag of de telecomgroep zich met een gifpil of stichting niet moet wapenen tegen een mogelijk overnamebod van een buitenlandse speler. ‘Onze hoofdaandeelhouder maakt het onmogelijk om de meerderheid van de aandelen over te nemen.’

Leroy kreeg als bestuurder een nieuw mandaat van vier jaar. Of ze zichzelf volgend jaar ook opvolgt als CEO ligt in de handen van de volgende regering. Maar door haar nu al te bevestigen als bestuurder spreekt de raad van bestuur zijn volle steun uit voor Leroy. De CEO verdiende vorig jaar 940.546 euro (+0,4%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud