Proximus doet beter dan verwacht

Proximus-CEO Dominique Leroy. ©BELGA

De omzet van telecombedrijf Proximus is van april tot en met juni met 2,6 procent gestegen naar 1,5 miljard euro.

Dat is meer dan dan 1,4 miljard waar analisten op gerekend. Ook qua winstgevendheid springt Proximus  over de lat die de beurswaarnemers hebben gelegd. De bedrijfswinst zonder eenmalige effecten (onderliggende ebitda) van de groep is met 6,1 procent gestegen naar 493 miljoen euro. De verwachting lag op 466 miljoen euro.

Dochterbedrijf BICS, de groothandel die in Europa en Afrika het telefoon- en dataverkeer van 1.000 operatoren ondersteunt, doet het erg goed. De onderliggende ebitda stijgt met 12,7 procent naar 39 miljoen euro op 340 miljoen euro omzet. De lat van de analisten lag op 35 miljoen euro. BICS groeit door de overname van de Amerikaanse beveiligingsspecialist TeleSign.

Stabiele prognose

Ondanks de beter dan verwachte cijfers houdt Proximus de verwachtingen voor het hele boekjaar ongewijzigd. 'We willen nog steeds 1,50 euro brutodividend uitkeren', zegt CEO Dominique Leroy.

Proximus heeft onder andere lagere aankoopprijzen bedongen bij leveranciers. Het gaat bijvoorbeeld om netwerkmateriaal.

Bovendien won Proximus nieuwe klanten. 9.000 nieuwkomers namen een tv-abonnement en 6.000 sloten zich aan op het Proximus-internetnetwerk. Daarnaast zijn er 45.000 nieuwe gsm-abonnees. Alleen de vaste telefonie (-25.000 klanten) en de betaalkaarten voor gsm's (-39.000 klanten) stonden onder druk.

Proxumus stipt aan dat vooral Tuttimus - een abonnement op telefoon, gsm, internet en tv - populair is. De dienst heeft 439.000 klanten. Ook lagekostenmerk Scarlet wint aan populariteit.

Vierde telecomspeler

Leroy komt ook terug op de beslissing van de regering om de deur open te zetten voor een vierde telecomoperator die een eigen gsm-netwerk kan uitbouwen. Vandaag hebben alleen Proximus, Telenet (Base) en Orange hun eigen gsm-masten. Proximus is tegen de beslissing van de regering omdat de bijkomende concurrentie de winst onder druk kan zetten.

'We hebben akte genomen van de beslissing van de regering', zegt Leroy. 'We zullen verschillende scenario's uitwerken en zo nagaan wat de mogelijk gevolgen zijn voor Proximus.' Ze zegt nogmaals dat Proximus vindt dat de regering de mogelijke nieuwe telecomprovider bevoordeelt, met regels die 'discriminatoir' zijn ten opzichte van de al bestaande aanbieders. 

In de conference call met analisten voegde ze daar vrijdagmiddag aan toe dat Proximus met de nieuwe context door de vierde speler 'zal rekening houden in de opmaak van zijn strategisch plan voor de komende drie jaar'.

Het volledige halfjaarrapport van Proximus is hier te lezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect