Advertentie
Advertentie

Proximus en Orange Belgium krijgen fiat voor mobiele alliantie

Proximus en Orange Belgium delen voortaan hun mobiele netwerkinfrastructuur. ©BELGAIMAGE

Proximus en Orange Belgium mogen van de concurrentiewaakhond voluit voor hun joint venture gaan om bepaalde netwerkactiviteiten te delen.

Proximus  en Orange Belgium  kondigden eind vorig jaar de samenwerking aan. Maar na protest van rivaal Telenet in januari werd de joint venture afgeremd door de Mededingingsautoriteit.

Telenet vindt de samenwerking tussen zijn twee concurrenten te verregaand en marktverstorend. Het bedrijf diende een klacht in en eiste voorlopige maatregelen tijdens het onderzoek. Die kwamen er tot en met 16 maart. Tot dan mochten Proximus en Orange geen werknemers overhevelen naar de joint venture.

Die datum is verstreken zonder dat nieuwe maatregelen zijn aangekondigd, meldt Proximus. 'De Belgische Mededingingsautoriteit heeft gisteren bevestigd dat er een einde komt aan de voorlopige maatregelen.' Proximus en Orange Belgium hervatten de voorbereidingen van de joint venture. De uitrol begint in april.

Dat betekent niet dat de klacht van Telenet van tafel is. De procedure ten gronde loopt nog. 

Kosten delen

Proximus en Orange Belgium delen de investeringen in gsm-masten en basisstations en de kosten van transmissie, onderhoud en herstelling. Die 50-50 samenwerking zal ook het razendsnelle 5G-netwerk uitrollen. Het helpt dat beide spelers met het Chinese Huawei dezelfde leverancier hebben voor hun mobiele netwerken.

Samen een netwerk uitbaten scheelt beide operatoren een slok op de borrel. Proximus rekent erop vanaf 2024 35 à 40 miljoen euro per jaar te besparen, Orange Belgium mikt op 30 miljoen euro. Beide bedrijven doen wel een opstartinvestering. Voor Proximus is dat 140 miljoen euro over drie jaar, voor Orange Belgium 130 miljoen.

De samenwerking slaat alleen op delen van de netwerken. Proximus en Orange Belgium houden hun kernnetwerken en radiofrequenties afzonderlijk. En ze blijven hun eigen commerciële koers varen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud