Proximus en Orange delen kosten voor mobiele netwerken

Proximus-topvrouw Dominique Leroy. ©Photo News

Het gedeeld gebruik van masten en basisstations zal kostenbesparingen opleveren, onder meer door een 80-tal netwerkbeheerders in een joint venture onder te brengen. De bonden staan op hun achterste poten.

De samenwerking zal de klanten een betere ervaring opleveren bij het mobiel bellen en surfen, luidt het. Het bereik outdoor wordt groter en de indoor dekking verbetert. 

Daarnaast zeggen Proximus en Orange 5G sneller te kunnen uitrollen - na de veiling van de licenties die is uitgesteld -, ook al behoudt elke speler de volledige controle over het eigen spectrum. 

Besparingen

Naast de betere gebruikservaring mikken Proximus  en Orange Belgium   op kostenbesparingen door het delen van basisstations, energie, transmissiekosten, onderhoud en herstelling én de gezamenlijk uitrol van een razendsnel 5G-netwerk.

Proximus gaat uit van een jaarlijkse besparing van 35 à 40 miljoen euro, bij Orange is dat 30 miljoen per jaar. Dat geld gaan de operatoren gebruiken om hun netwerken efficiënter te maken en te investeren in de nieuwste netwerktechnologieën. 

De samenwerking wordt in een joint venture gegoten waarin de twee elk de helft nemen. Proximus pompt vanaf 2021 140 miljoen euro in de jv, Orange 130 miljoen euro - telkens gespreid over drie jaar. 

De operatoren gaan de komende maanden de modaliteiten van de joint venture verder invullen. Tegen eind dit jaar moet er een definitieve overeenkomst zijn, waarna de samenwerking begin volgend jaar van start kan gaan. 

Voor alle duidelijkheid: de samenwerking heeft geen gevolgen voor de mobiele diensten en prijzen van de twee concurrenten. Die blijven ze los van elkaar in de markt zetten.

Sociaal overleg op springen

De vakbonden vernamen het nieuws in een bijzonder paritair comité. Ze reageren ontstemd. Vakbondsman Jean-Claude Philippon (VSOA): 'Er is een impact op ongeveer 82 netwerkbeheerders, die deel uitmaken van de 1.900 banen die de directie begin dit jaar op de tocht heeft gezet met zijn herstructureringsplan.'

Dit is een verdoken privatisering.
Jean-Claude Philippon
Voorzitter van vakbond VSOA

'Elke beslissing die een impact heeft op de arbeidsvoorwaarden of de verloning van de werknemers vereist een tweederdemeerderheid in het paritair comité. In dit geval hebben we niet kunnen stemmen, de directie heeft ons enkel geïnformeerd', vervolgt Philippon die het sociaal overleg dood verklaart.

'De directie wil in ons ogen niet dat we over de herstructurering onderhandelen. Na 25 jaar sociale vrede in het bedrijf, na de vele transformaties en de vele aanpassingen van de werknemers heeft het personeel een management voor zich dat geen compromis zoekt. Het streeft daarentegen naar kortetermijnwinsten door de loonkosten te verlagen en het bedrijf beetje bij beetje te ontmantelen. Welke dienst wordt het volgende slachtoffer van deze verdoken privatisering?' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud